ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter kritiken: Ny kemikalieskatt för utländska e-handlare

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Jonas Eng

Kemikalieskatten har fått hård kritik av den svenska elektronikbranschen. Nu har regeringen beslutat att utvidga skatten och ta bort undantaget för utländska handlare. 

”Jag är väldigt glad att vi kan lägga fram det här förslaget”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Den svenska kemikalieskatten på hemelektronik och vitvaror infördes 2017 och förra året höjdes skatten, som ett led i den gröna skatteväxlingen.

Höjningen har dock orsakat protester från branschens sida, som menar att svenska handlare missgynnats gentemot utländska konkurrenter, som haft ett undantag från skatten.

Regeringen har nu beslutat sig för att utvidga kemikalieskatten.

”Nu skickar vi en remiss till lagrådet för att ta bort det här undantaget från kemikalieskatt som finns för utländska säljare”, säger Magdalena Andersson.

”Det innebär att svenska och utländska företag nu kommer att kunna konkurrera på mer likvärdiga villkor”, fortsätter hon.

Den utvidgade kemikalieskatten kommer att tas ut på varor som skickas direkt till svenska konsumenter från ett annat EU-land och det är säljaren som ska betala skatten (se faktaruta).

Magdalena Andersson säger att hon gärna hade slopat undantaget för utländska handlare redan från början, men att det av praktiska skäl tagit lite tid att ta fram ett fungerande förslag.

Nu blir regelverket med likvärdigt, fastslår hon.

”Jag hoppas naturligtvis att det ska vara bra för konkurrenskraften för svenska företag och för svenska säljare”, säger hon.

Regeringens bedömning är att utvidgningen av kemikalieskatten ökar skatteintäkterna med cirka 40 miljoner kronor om året och förändringen föreslås träda i kraft den 1 oktober i år.

”Att det inte kan gå fortare är för att myndigheterna behöver tid på sig och även informera dem som kommer att bli skattskyldiga nu”, säger Magdalena Andersson.

Totalt väntas kemikalieskatten dra in drygt 1,9 miljarder kronor till statskassan i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer