Annons

Efter kritiken: Hanif Bali tar bort vapenbild

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har delat en bild på sig själv med fyra vapen och texten "Hanif & DN at war". Efter ett möte mellan mediehusens branschorganisation TU och partisekreterare Gunnar Strömmer har Bali tagit bort bilden.

"Press E to destroy DN" (Tryck E för att förstöra DN) skrev den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali vid ett bildmontage, där han själv poserade med en automatpistol i varje hand och två automatkarbiner slängda över ryggen. På bilden, som Bali publicerade på sitt Instagramkonto, stod "Call of duty – Hanif & DN at war", en anspelning på datorspelet Call of duty.

Mediehusens branschorganisation TU bad om ett möte med partisekreterare Gunnar Strömmer angående, som man skriver i ett pressmeddelande, "de anspelningar på krig och hot mot medier som Hanif Bali uttryckt i sociala medier". Partiledaren Ulf Kristersson avböjde inbjudan.

Gunnar Strömmer säger till TT att bilden var menad som satir och nu är nedtagen från Instagram.

"Det handlar om en satirbild som tagits fram av en tredje part och inte av Hanif Bali själv. Däremot har han delat bilden, vilket var olyckligt. Han har inte avsett att uppvigla hat och hot mot journalister och det tycker jag är viktigt att säga. Många har uppfattat bilden som satir men den kan också uppfattas på ett annat sätt. Bilden är nu nedtagen och det tycker jag är bra."

TT: Är det lämpligt att en riksdagsledamot agerar på det sättet i sociala medier?

"Jag tycker att många i debatten har anledning att tänka över sans och balans. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha en konstruktiv mediedebatt framöver."

TT: Kan Hanif Bali sitta kvar som företrädare för Moderaterna?

"Det är inte den frågan vi har haft anledning att diskutera i dag, utan vi har diskuterat den här konkreta bilden."

Ulf Kristersson säger till SVT att han är bekymrad över att människor i hans parti bidrar till ett dåligt tonläge i svensk politik, men att det inte är hans sak att recensera Hanif Balis agerande. På frågan om Bali kan sitta kvar som riksdagsledamot och kandidat i valet svarar Ulf Kristersson att det inte är hans sak att avgöra.

"Han är folkvald och det är inte jag som avgör vilka som är moderata riksdagskandidater", säger han.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, säger till TT att det är omdömeslöst av Hanif Bali och att det inte är första gången riksdagsledamoten hamnat i blåsväder. Ygeman anser att Ulf Kristersson inte tar Balis beteende i sociala medier på tillräckligt stort allvar.

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att Hanif Bali gått över alla gränser.

"När vi pratar om behovet av att stå upp för pressfriheten, en fri och granskande media, då kan en moderat riksdagsledamot bete sig på detta sätt", säger han.

"Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sedan en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord på journalister. Och vi vet sedan tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är lagstiftare, utrycker sig", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i pressmeddelandet.

Under måndagen fick Hanif Bali även kritik av Liberalernas partiledare Jan Björklund. Anledningen var att Bali publicerat en bild på sig själv med ett halvautomatiskt vapen.

"Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att i sociala medier posera med ett halvautomatiskt skjutvapen i en skolbyggnad. Och AR-15 är inte vilket vapen som helst, det är det vapen som är vanligast att använda vid skolskjutningar och masskjutningar i USA. Det sänder en obehaglig signal", säger Jan Björklund till SVT.

I mars tvingades Hanif Bali lämna Moderaternas partistyrelse och ta en paus från Twitter efter att Bali publicerat en mejlkonversation på Twitter mellan UD och en svensk journalist om en intervju med en ukrainsk människorättsaktivist.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Klimatsmarta satsningar effektivt mot avgiftshöjningar

Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson är miljö- och energichef på Riksbyggen.

Att sänka energianvändningen är en av de största utmaningarna landets bostadsrättsföreningar kämpar med. För att möta detta har Riksbyggen tagit fram klimatsmarta besparingsåtgärder som visat sig vara effektiva på flera håll i landet.

– Vi ser att föreningar som energioptimerat inte drabbas lika hårt av högre energipriser, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Riksbyggen vill vara en trygg partner och ett viktigt stöd för de bostadsrättsföreningar som står under deras förvaltning, både när det gäller juridik och ekonomi. På senare år har mer och mer börjat handla om hållbarhetsaspekten.

– För oss har de här frågorna varit viktiga i många år men med tanke på hur het energifrågan är just nu så ser vi en stor skillnad. Ingen pratade på samma sätt om det här för fem år sedan. De höga elpriserna är inte roliga men vi ser positiva effekter i och med ett ökat kunnande, säger Mari-Louise Persson.

Många samtal om nya tjänsten

Många samtal som Riksbyggen har med sina föreningar i dag handlar om deras nya tjänst Energiförvaltning. Tjänsten är till för att skapa en effektivare energianvändning i fastigheter, ett helhetsgrepp som kan leda till stora åtgärder som effektivare ventilation, fasadisolering och solceller. Men ofta kan enklare lösningar göra stor skillnad.

– Vi har ju vår tjänst Värmeoptimering 24/7 som kan spara varje förening upp till 20 procent i uppvärmningskostnader, samtidigt som de minskar koldioxidutsläppen. Denna AI-tjänst lär sig hur byggnaderna reagerar på väderväxlingar och kan därför hålla en jämnare inomhustemperatur, säger Jonas Holmgren, energiingenjör på Riksbyggen.

Sparar 1,1 miljoner kronor – varje år

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo är en av föreningarna som Riksbyggen börjat hjälpa med energiförvaltning där Värmeoptimering 24/7 ingår. Efter de inledande analyserna av föreningens fastigheter presenterades energibesparingsåtgärder som tillsammans skulle spara föreningen 1,1 miljoner kronor, varje år.

– Trots alla dessa åtgärder kommer vi inte behöva höja avgiften med mer än 1,5 procent och det är en normal höjning. Det känns väldigt bra, säger Ingemarie Ekblad som är ordförande i föreningen.

Ett annat exempel på en bostadsrättsförening som fått hjälp av Riksbyggen med en större satsning är Brf Göteborgshus 38. Föreningen i norra Göteborg har i dag en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

– Tack vare att vi fick detta på plats behöver vi – trots rådande energikris – inte göra någon avgiftshöjning alls i år, säger en glad ordförande Mikael Johansson.

Avgörande för planeten

Båda föreningarna känner en stolthet över att de bidrar till ett bättre klimat samtidigt som de sparar pengar. Mari-Louise Persson, som lägger mycket av sin tid på möten med myndigheter och samverkan med sina kollegor inom andra organisationer, säger att klimatsmarta och långsiktiga investeringar, i kombination med att man hjälps åt att hushålla med fossilfria resurser, i det långa loppet är avgörande för vår planet.

– Själva arbetar vi i både stort och smått för att nå de vetenskapliga klimatmålen. Det handlar om allt ifrån att övergå till en fossilfri fordonspark till att minska klimatavtrycket i nyproduktion och hjälpa våra kunder att minska CO2-utsläppen.

Installera solceller i bostadsrättsföreningen? Läs mer här.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera