Annons

Efter kaoset – Arbetsförmedlingen går vidare med LOV

Dagens efter januaripartiernas LOV-sväng som räddade kvar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är myndighetens besked att gå vidare med LOV i 32 kommuner.

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.Foto:TT

På måndagen gav januaripartierna beskedet att AF-reformen får mer tid och att kursändringen inte ska baseras på Lagen om valfrihetssystem, LOV. Därmed kunde det hot om en misstroendeomröstning som vilat över arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i närmare två veckor avvärjas, då V, M och KD menade att de fått sina krav tillgodosedda. 

Samtidigt står Arbetsförmedlingen i startblocken för att genomföra ett test med en LOV-modell i 32 kommuner. I mitten februari sägs tjänsten Stöd och Matchning upp berörda kommuner, för att ersättas med en pilot som har fått namnet Kundval rusta och matcha - baserad på LOV. 

Totalt finns det 33.000 arbetslösa i de 32 kommunerna. 

Arbetsförmedlingen, med generaldirektör Maria Mindhammar, ger på myndighetens intranät beskedet i den uppkomna förvirringen att arbetet med den storskaliga piloten ligger fast.

”Arbetet fortsätter enligt plan om inga andra besked kommer. Det är ett uppdrag som Arbetsförmedlingen har fått av regeringen, och det arbetet drivs vidare enligt regeringens direktiv”, skriver myndigheten.

”Vi planerar att tjänsten ska levereras med start i mars 2020. En central del i arbetet är möjligheten att dra lärdomar och få erfarenheter som en del i det förberedande arbetet inför reformeringen, oavsett upphandlingsform”, säger Martin Kruse, inköpschef på Arbetsförmedlingen, på intranätet. 

Men på måndagen fick myndigheten alltså beskedet att reformeringen inte ska baseras på LOV. 

”Exakt vad detta betyder får vi återkomma till. Vi kommer nu ha en dialog med regeringen om detta”, säger Maria Mindhammar.

Från arbetsmarknadsdepartementet bekräftar man att Arbetsförmedlingen arbetar i enlighet med sitt gamla uppdrag, men att det pågår ett arbete med att se över konsekvenserna. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?