Annons

Efter IS: Sargat Irak väljer väg framåt

Landet gick samman för att bekämpa IS – men i det första parlamentsvalet efter det att seger utropats mot extremisterna är Irak lika splittrat som vanligt. Beroende på resultatet kan valet komma att stärka Irans roll i Irak och Mellanöstern ytterligare.

I december förra året utropade premiärminister Haider al-Abadi seger mot sunniextremistiska IS. Men de hårda striderna har lämnat delar av landet i ruiner och befolkningen lider brist på grundläggande tjänster som vatten och elektricitet samtidigt som arbetslösheten är utbredd.

Över två miljoner människor har fortfarande inte kunnat återvända hem efter det treåriga kriget mot IS, som har kostat Irak omkring hundra miljarder amerikanska dollar. Men hoppet om att lördagens parlamentsval ska innebära förändring överskuggas av en utbredd känsla av misstro och apati.

"Det finns ingen säkerhet, inga jobb, ingen service. Kandidaterna är bara ute efter att fylla sina egna fickor, inte hjälpa folket", säger den 61-årige slaktaren Jamal Mowasawi till nyhetsbyrån Reuters i Mosul.

Med få undantag har det politiska landskapet dominerats av samma personer sedan det första valet efter Saddam Husseins fall, som hölls 2005. En skillnad är dock att shiakrafterna i år har splittrats i fem olika koalitioner. Dessutom råder stor oenighet bland de stora kurdiska partierna och många sunnimuslimer upplever sig utestängda från makten.

Regeringsbildningen väntas med andra ord bli en lång och komplicerad process. Premiärministern kommer enligt praxis att väljas från någon av shiafraktionerna. De tre huvudkandidaterna är den sittande regeringschefen Haider al-Abadi, som försöker plocka poäng genom framgångarna mot IS, hans företrädare Nuri al-Maliki samt militärbefälhavaren Hadi al-Amiri.

"Den politiska splittringen hänger över hela Irak. Det finns väldigt många olika partier och listor. Å ena sidan kan det kanske innebära lite nytt blod i regeringen, å andra sidan är risken stor för en kluven regering med många olika små partier som har svårt att komma överens", säger Katarina Carlberg, fältrepresentant för Irak hos Kvinna till Kvinna, till TT.

Den blivande premiärministern är beroende av stöd från Iran, som har ekonomiskt och militärt inflytande i landet. Nuri al-Maliki och Hadi al-Amiri anses stå närmare Teheran än vad Haider al-Abadi gör, så en vinst för någon av de båda förstnämnda kan tolkas som ett bakslag för USA. Spänningarna mellan Teheran och Washington DC har ökat sedan president Donald Trump i veckan meddelade att USA drar sig ur det globala kärnenergiavtalet.

USA gratulerar Irak för valet. De nya parlamentsledamöterna "kommer att ha en viktig uppgift att forma en inkluderande regering, mottaglig för alla irakiers behov, säger utrikesminister Mike Pompeo enligt ett uttalande.

De första resultaten från omröstningen väntas inom tre dagar. Men det komplicerade politiska systemet innebär att inget enskilt block troligtvis kommer att nå majoritet i parlamentet – som har 329 platser.

Minst var fjärde ledamot måste vara kvinna. Men de har utsatts för smutskastningskampanjer och ryktesspridning under kampanjarbetet. Minst en kandidat, en universitetsprofessor, har hoppat av sedan ett videoklipp med sexuell anstrykning spridits i sociala medier, trots att hon nekar till att det är hon som syns på filmen.

"Det är ett uttryck för kvinnoförakt och uppfattningen om vad kvinnor ska och inte ska göra. Iraks kollaps och den dåliga säkerhetssituationen som landet har befunnit sig i under många år har gett konservativa och reaktionära krafter stort inflytande i samhället, vilket är negativt för kvinnor", säger Katarina Carlberg.

"En viktig fråga för att kunna stabilisera samhället är en förbättring av kvinnors situation".


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?