ANNONS:
Till Di.se

Efter Irma – nu hotar Maria karibiska öarna

Många karibiska länder och områden försöker återhämta sig från förödelsen i spåren av orkanen Irma — men nu hotar ovädret Maria och orkanvarning har utfärdats på flera håll.

 

I Kuba hjälper FN Irma-drabbade människor med mat.

Maria klassas fortfarande som en tropisk storm men väntas bli uppgraderad till orkan inom mycket kort, enligt orkancentret NHC. Maria befinner sig ett 50-tal mil sydost om ögruppen Små Antillerna.

Orkanförhållanden är möjliga på måndag kväll och tisdag i Antigua, Barbuda, Barbados, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Saba, St. Eustatius, Sint Maarten, St. Martin, St. Barthelemy och Anguilla, enligt NHC. Många av dessa områden drabbades hårt av Irma tidigare i september.

I Kuba är nära 700 000 personer i behov av mathjälp efter Irmas framfart, och nu inleder FN:s livsmedelsprogram WFP en insats.

"Orkanen svepte längs med hela kusten så storleken på insatsen är ovanlig", säger WFP-chefen David Beasley i Havanna, efter ett möte med vicepresident Miguel Diaz-Canel.

Gratisportioner av ris och bönor ska inledningsvis delas ut i de värst drabbade områdena. En stor del av landets skörd har förstörts.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies