Efter hot om sanktioner – försäkringsjätten drar sig ur Nord Stream 2

Det schweiziska försäkringsbolaget Zurich Insurance Group väljer att dra sig ur Rysslands kritiserade gasledning Nord Stream 2 efter hot om amerikanska sanktioner. Det skriver Reuters och hänvisar till källor med insyn.

Foto:Bernd Wuestneck

USA gick i veckan ut och hotade europeiska företag med sanktioner, däribland Fortumägda Uniper, om de backar upp Nord Stream 2. 

Nord Stream 2 ska fördubbla kapaciteten av nuvarande Nord Stream som förser Tyskland med rysk energi och löper genom Östersjön. Den utökade kapaciteten kommer innebära att mer än hälften av Rysslands totala export av rörgas går till Europa.

Zurich Insurance Group är ett av ett 20-tal försäkringsbolag i ett konsortium som stöder projektet, enligt en person som är bekant med situationen, skriver Reuters.

Det schweiziska försäkringsbolaget har ännu inte kommenterat situationen. 

 ”Zurich har ett omfattande regelverk för överensstämmelse och har åtagit sig att helt följa alla tillämpliga sanktionsbestämmelser”, säger källan till Reuters.

Byggandet av Nord Stream 2 stoppades ursprungligen i december 2019 efter sanktionshot från USA, som vill minska Europas beroende av rysk energi och i stället sälja sin egen flytande naturgas till regionen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?