Efter haveriet: Regeringen kallar till sig SCB-chefen
Civilminister Lena Micko är bekymrad över statistikmyndighen SCB:s fortsatta fel med leverantörer. I en intervju med SVT säger hon att SCB:s generaldirektör Joakim Stymne kan vänta sig en inbjudan inom kort.
Marianne Agazzi • Victor Hultgren
Civilminister Lena Micko och SCB:s generaldirektör Joakim Stymne.Foto:TT
Under hösten avslöjades att SCB:s arbetslöshetsstatistik byggde på felaktig rådata, och under gårdagen kunde SVT avslöja att SCB även har haft omfattande problem med företaget som levererar telefonintervjuer. Enligt SVT:s uppgifter har SCB kunnat visa att leverantören i högre grad avvikit från formulären, ställt ledande frågor och feltolkat svar vid intervjuer. I interna mejl har läget beskrivits som ”mycket allvarligt”, enligt SVT.
Flera undersökningar lades ut på call center-bolag med gymnasieungdomar som anställda, där det fanns flera problem.
Lena Micko säger till SVT att hon tycker avslöjandet är både allvarligt och förvånande. SCB:s generaldirektör Joakim Stymne kommer behöva redovisa SVT:s nya uppgifter och redovisa den internrapport kring SCB:s statistikproblem som myndigheten publicerade under fredagen.
”Det är allvarligt om man inte har riktig statistik. Det gäller verkligen att ha tilltro till våra myndigheter och de uppgifter som tas fram”, säger Lena Micko.
Den aktuella leverantören ska bland annat ha varit inblandade i undersökningar kring hushållens boendeutgifter (BUT), befolkningens levnadsvanor (ULF/SILC) samt SCB:s nationella trygghetsundersökning.
SCB bekräftar för SVT att det funnits problem med leveranser, arbetsmiljön och att de upptäckt brister hos intervjuare. De har dock inte hittat några avvikelser i de skattningar som gjorts på materialet, och anser att det inte finns någon anledning att tvivla på siffrorna.
Vd:n på företaget som levererat intervjuerna säger sig känna till att dotterbolaget haft kapacitetsproblem, men inte kvalitetsproblem.
Marianne Agazzi • Victor Hultgren
Innehåll från Red HatAnnons
Tänk om och tänk rätt kring digitaliseringsresan
En lyckad digitalisering av verksamheten handlar om mer än bara teknologi. Det handlar om tre delar - teknik, arbetssätt och människor. Verksamhetsnyttan kommer till den som lyckas balansera dessa tre och skapa en gemensam förståelse om visionen framåt. Digitalisering är just en resa som inkluderar dina medarbetare – använd deras kunskap och erfarenheten för en bra start.
Red Hat är uppvuxna i open source-världen där öppenhet och samarbete är grunden till framgången. Att öppet samarbeta och dela med sig av sina idéer och lösningar driver utvecklingen snabbare framåt. Det är också här digitalisering och open source skapar positiva synergier - framgångsfaktorerna för digitalisering är desamma. För att lösa dagens komplexa utmaningar med automation och hybrida lösningar (system som automatiskt skalar ut i molnet vid behov) och förvaltning av applikationer som stödjer detta måste det finnas en stabil, säker IT-plattform att växa med.
– Vi gör teknologi på ett bättre sätt som ständigt utvecklas och vi vill tillgängliggöra den för alla, därför är öppenhet och samarbete en nyckel för oss. Vi är här för att se till att företag ges möjlighet att dra nytta av detta och samtidigt förstå hur det ska appliceras på sin verksamhet både nu och i framtiden, säger Jonas Jonsson, CTO Red Hat Nordics.
Teknologi som hela tiden ligger i framkant
Många företag som ska digitalisera lägger stor vikt vid sin teknikinvestering, ibland finns en övertro på att tekniken ska lösa alla problem. Att arbetsprocesser och medarbetarnas engagemang är lika viktiga för att investeringen ska nå sin fulla potential glöms ofta bort.
– Vi hjälper företag med alla delar i digitaliseringen, även om vi oftast först blir kontaktade för att man behöver en säker, stabil och framtidssäkrad IT plattform. Behoven ändras snabbare idag och nu söker man flexibilitet och kostnadseffektivitet, man frågar sig ofta - ska vi gå ”all-in” med en leverantör eller behålla kontrollen själva. När den digitala utvecklingen är transparent och öppen skapas engagemang och samarbete som är avgörande för en lyckad digitaliseringsresa, säger Jonas Jonsson.
En lyckad digital transformation med Open Innovation Lab
Framgången ligger i de förbättringarna man skapar, i effektivitet, relevans för sina kunder och bättre arbetsprocesser. Jonas berättar hur viktigt det är att den nya digitala tekniken, arbetssättet och de nya processerna faktiskt förankras och förstås av medarbetarna. För att skapa en god grund till det startades Open Innovation Lab, där en kund lär sig ett nytt arbetssätt med senaste tekniken och tillsammans med Red Hats experter löser en frågeställning eller utmaning under ett antal veckor.
– Vi har en konstant tillväxt under många år och fick frågan om vi kunde dela med oss av vårt arbetssätt runt innovation och hur vi skapar tillväxt, det blev starten för Open Innovation Lab. Där får vår kund hjälp att förbättra ett system eller en process i en Scrum-liknande miljö där metodiken är att man, precis som vi gör internt, jobbar tillsammans för att ta fram en bättre lösning, avslutar Jonas.
Om oss
Red Hat är världens ledande leverantör av mjukvara baserad på öppen källkod och använder en community-driven metod för att leverera högpresterande Linux-, moln-, container- och Kubernetes-teknologier. Vi hjälper dig att standardisera i olika miljöer, utveckla molninbyggda applikationer och integrera, automatisera, säkra och hantera komplexa miljöer med prisbelönt support, utbildning och konsulttjänster.
Digitalisering handlar ofta om att bli effektivare, förbättra och förnya erbjudandet till kunden, vi vet alla hur viktigt det är med en positiv kundupplevelse.