ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter haveriet: Regeringen kallar till sig SCB-chefen

  • Civilminister Lena Micko och SCB:s generaldirektör Joakim Stymne. Foto: TT

Civilminister Lena Micko är bekymrad över statistikmyndighen SCB:s fortsatta fel med leverantörer. I en intervju med SVT säger hon att SCB:s generaldirektör Joakim Stymne kan vänta sig en inbjudan inom kort. 

Under hösten avslöjades att SCB:s arbetslöshetsstatistik byggde på felaktig rådata, och under gårdagen kunde SVT avslöja att SCB även har haft omfattande problem med företaget som levererar telefonintervjuer. Enligt SVT:s uppgifter har SCB kunnat visa att leverantören i högre grad avvikit från formulären, ställt ledande frågor och feltolkat svar vid intervjuer. I interna mejl har läget beskrivits som ”mycket allvarligt”, enligt SVT. 

Flera undersökningar lades ut på call center-bolag med gymnasieungdomar som anställda, där det fanns flera problem. 

Lena Micko säger till SVT att hon tycker avslöjandet är både allvarligt och förvånande. SCB:s generaldirektör Joakim Stymne kommer behöva redovisa SVT:s nya uppgifter och redovisa den internrapport kring SCB:s statistikproblem som myndigheten publicerade under fredagen.  

”Det är allvarligt om man inte har riktig statistik. Det gäller verkligen att ha tilltro till våra myndigheter och de uppgifter som tas fram”, säger Lena Micko.

Den aktuella leverantören ska bland annat ha varit inblandade i undersökningar kring hushållens boendeutgifter (BUT), befolkningens levnadsvanor (ULF/SILC) samt SCB:s nationella trygghetsundersökning.

SCB bekräftar för SVT att det funnits problem med leveranser, arbetsmiljön och att de upptäckt brister hos intervjuare. De har dock inte hittat några avvikelser i de skattningar som gjorts på materialet, och anser att det inte finns någon anledning att tvivla på siffrorna.

Vd:n på företaget som levererat intervjuerna säger sig känna till att dotterbolaget haft kapacitetsproblem, men inte kvalitetsproblem.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer