Annons

Efter EU-toppmötet: Besked om Polenbråket dröjer – ”ett slag i ansiktet”

LONDON. Toppmötet i Bryssel ledde inte till några svar på hur EU-kommissionen ska agera mot Polen. Men tonen skruvades upp från flera ledare.

”Jag menar att Polen har gått för långt”, säger Irlands premiärminister Micheál Martin.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Ronald Wittek

EU-ledarna avslutade under fredagen det två dagar långa mötet efter högt prioriterade samtal om energikrisen, handelspolitik och hur pandemin fortsätter att sprida oro i medlemsländerna. 

Som avslutning fick den tyska förbundskanslern Angela Merkel stående ovationer efter sitt 107:e och sista toppmöte.

Tysklans förbundskansler Angela Merkel.
Tysklans förbundskansler Angela Merkel.Foto:Markus Schreiber

Men det var det upptrappade bråket mellan EU och Polen som överskuggade samtalen.

Toppmötet var det första efter ett kontroversiellt beslut i Polens författningsdomstol, kontrollerad av regeringstrogna domare. Premiärminister Mateusz Morawiecki efterfrågade i våras en utredning som i oktober ledde till att domstolen slog fast att den polska lagstiftningen står över EU-rätten på vissa områden. 

Beslutet har väckt kraftfulla protester om att den nationalkonservativa PiS-regeringen undergräver unionens grundläggande värderingar och inte följer de regler som alla medlemsstater har skrivit under på.

Både Tyskland, Frankrike och Italien menade att konflikten kräver fortsatt dialog för att nå fram till en lösning. 

Andra ledare intog en hårdare linje och Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppges ha velat se omedelbara disciplinåtgärder.

Rutte menade exempelvis att Polen inte skulle kunna räkna med att få ta del av de 57 miljarder euro landet vill ha från den europeiska coronaåterhämtningsfonden. EU-kommissionen har ännu inte godkänt att pengarna ska betalas ut. 

”Det är svårt att se hur en stor summa pengar, som var ett resultat av återhämtningsdiskussionen förra året, skulle göras tillgänglig för Polen när det här inte har avgjorts”, förklarade han.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte.Foto:Peter Dejong

Irlands premiärminister Micheál Martin var också tydlig med sin inställning och påpekade att andra länder skulle stå för det ekonomiska stöd Polen behöver efter pandemin. 

”Det är verkligen ett slag i ansiktet på de länderna, att ett medlemsland som kommer att få ta del av så mycket har den här inställningen”, säger han enligt Irish Times. 

Irlands premiärminister Micheál Martin.
Irlands premiärminister Micheál Martin.Foto:Johanna Geron

Enligt rapporter inifrån de drygt två timmar långa samtalen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ha upprepat att tre olika åtgärder övervägs, som ett svar på Polens agerande.

Men efter att diskussionerna avslutats fanns ännu inget besked om vilket alternativ som är att vänta. 

Bland alternativen finns ett överträdelseförfarande, ett nytt verktyg för att stoppa budgetpengar till Polen samt en process som skulle leda till att landet fråntas sin rösträtt.

Statsminister Stefan Löfven sa under en pressträff i samband med mötet att det är upp till kommissionen att avgöra hur frågan ska hanteras. 

”Det är bra att diskussionen kommer upp och att kommissionen har i uppdrag att se vilket alternativ man vill använda”, sa Löfven enligt TT. 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Stefan Jerrevång/TT

Det eskalerande bråket har väckt allt mer frågor om Polens framtid i unionen och om det skulle kunna leda till en så kallad Polexit.

Premiärminister Morawiecki har tidigare tillbakavisat att Polen har en önskan om att lämna unionen. 

Opinionsundersökningar visar samtidigt att det finns svagt stöd för det bland de polska väljarna. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera