1515

Efter EU-toppmötet: Besked om Polenbråket dröjer – ”ett slag i ansiktet”

LONDON. Toppmötet i Bryssel ledde inte till några svar på hur EU-kommissionen ska agera mot Polen. Men tonen skruvades upp från flera ledare.

”Jag menar att Polen har gått för långt”, säger Irlands premiärminister Micheál Martin.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Ronald Wittek

EU-ledarna avslutade under fredagen det två dagar långa mötet efter högt prioriterade samtal om energikrisen, handelspolitik och hur pandemin fortsätter att sprida oro i medlemsländerna. 

Som avslutning fick den tyska förbundskanslern Angela Merkel stående ovationer efter sitt 107:e och sista toppmöte.

Tysklans förbundskansler Angela Merkel.
Tysklans förbundskansler Angela Merkel.Foto:Markus Schreiber

Men det var det upptrappade bråket mellan EU och Polen som överskuggade samtalen.

Toppmötet var det första efter ett kontroversiellt beslut i Polens författningsdomstol, kontrollerad av regeringstrogna domare. Premiärminister Mateusz Morawiecki efterfrågade i våras en utredning som i oktober ledde till att domstolen slog fast att den polska lagstiftningen står över EU-rätten på vissa områden. 

Beslutet har väckt kraftfulla protester om att den nationalkonservativa PiS-regeringen undergräver unionens grundläggande värderingar och inte följer de regler som alla medlemsstater har skrivit under på.

Både Tyskland, Frankrike och Italien menade att konflikten kräver fortsatt dialog för att nå fram till en lösning. 

Andra ledare intog en hårdare linje och Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppges ha velat se omedelbara disciplinåtgärder.

Rutte menade exempelvis att Polen inte skulle kunna räkna med att få ta del av de 57 miljarder euro landet vill ha från den europeiska coronaåterhämtningsfonden. EU-kommissionen har ännu inte godkänt att pengarna ska betalas ut. 

”Det är svårt att se hur en stor summa pengar, som var ett resultat av återhämtningsdiskussionen förra året, skulle göras tillgänglig för Polen när det här inte har avgjorts”, förklarade han.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte.Foto:Peter Dejong

Irlands premiärminister Micheál Martin var också tydlig med sin inställning och påpekade att andra länder skulle stå för det ekonomiska stöd Polen behöver efter pandemin. 

”Det är verkligen ett slag i ansiktet på de länderna, att ett medlemsland som kommer att få ta del av så mycket har den här inställningen”, säger han enligt Irish Times. 

Irlands premiärminister Micheál Martin.
Irlands premiärminister Micheál Martin.Foto:Johanna Geron

Enligt rapporter inifrån de drygt två timmar långa samtalen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ha upprepat att tre olika åtgärder övervägs, som ett svar på Polens agerande.

Men efter att diskussionerna avslutats fanns ännu inget besked om vilket alternativ som är att vänta. 

Bland alternativen finns ett överträdelseförfarande, ett nytt verktyg för att stoppa budgetpengar till Polen samt en process som skulle leda till att landet fråntas sin rösträtt.

Statsminister Stefan Löfven sa under en pressträff i samband med mötet att det är upp till kommissionen att avgöra hur frågan ska hanteras. 

”Det är bra att diskussionen kommer upp och att kommissionen har i uppdrag att se vilket alternativ man vill använda”, sa Löfven enligt TT. 

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Stefan Jerrevång/TT

Det eskalerande bråket har väckt allt mer frågor om Polens framtid i unionen och om det skulle kunna leda till en så kallad Polexit.

Premiärminister Morawiecki har tidigare tillbakavisat att Polen har en önskan om att lämna unionen. 

Opinionsundersökningar visar samtidigt att det finns svagt stöd för det bland de polska väljarna. 


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Nu elektrifieras Coors fordonsflotta: ”En viktig del i vår ambition att bli hållbara på riktigt”

”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.
”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.

Serviceleverantören Coor ska halvera sitt klimatavtryck fram till 2025. Ett ambitiöst hållbarhetsmål, men inte utan utmaningar då företaget samtidigt är under stark tillväxt.

– Elektrifiering av bilparken är en nyckel för att lyckas, säger Kristina Olsson, hållbarhetschef hos Coor i Sverige, som i omställningsarbetet har stöd av billeasingbolaget Autolease.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

Som ledande leverantör inom Facility Management erbjuder Coor servicelösningar inom allt från underhåll och energioptimering av fastigheter till drift av personalmatsalar, konferensanläggningar och städtjänster.

– Vi är ett personalintensivt bolag och behöver bilar för att transportera såväl oss själva som våra produkter och utrustning till och från kunderna. Det innebär att hela fordonsflottan är en viktig del i vår ambition att bli ett hållbart företag på riktigt. Bilparken är ju en av de klimatpåverkare som vi själva har kontroll över och kan styra genom att regelbundet se över våra riktlinjer, säger Coors svenska hållbarhetschef Kristina Olsson och förklarar att resan mot en grönare vagnpark har pågått i flera år.

100 procent el vid nytt leasingavtal

Ett mellansteg inför att elektrifiera hela fordonsflottan var till exempel att förbereda alla servicebilar för förnybar och fossilfri diesel (HVO 100). Smart ruttplanering och högre nyttjandegrad av varje enskilt fordon ingår också i konkretiseringen av den ambitiösa hållbarhetsagendan.

– Vi har successivt skärpt vår policy, med starkt stöd hela vägen från koncernledningen som har fastställt vår strategi mot 2025 där vi ska växa verksamheten samtidigt som vi ska bli hållbara på riktigt. För att nå våra mål behöver vi komma snabbt framåt i hållbarhetsfrågorna. När det gäller våra förmåns- och tjänstebilar, som även används privat, är det redan i dag 100 procent el som gäller för den som står i begrepp att teckna nytt leasingavtal. Och nu har vi också börjat med det stora klustret av fordon som används dagligen i vår leverans, säger Kristina Olsson.

Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.
Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.

Dessa servicefordon, både personbilar och lätta lastbilar, utgör omkring 80 procent av Coors totala vagnpark som i dag består av runt 700 fordon. Övergången till eldrift sker steg för steg i takt med att befintliga leasingavtal löper ut, men möjligheten till effektiv laddning är avgörande för var i landet man går snabbast fram.

– I dag är ett 80-tal av våra servicefordon rena elbilar. Vi har beslutat att el ska vara förstahandsvalet vid alla nyanskaffningar och när vi ersätter bilar efter att leasingperioder går ut, men framöver kommer vi också att behöva vara mer aktiva i hanteringen av hela vår fordonspark och tänka mer flexibelt när det gäller inbyte av bilar, säger Kristina Olsson.

Hon får medhåll av Mats Silfver, Sverigechef för Autolease, som sedan många år bistått Coor med leasing, rådgivning och administration av vagnparken.

– Vi kan hjälpa till att strukturera om bland fordonen. Om en bil exempelvis löper ut i Norrland, där tillgången till laddning än så länge är mer begränsad, kan det vara bättre att beställa en elbil till Stockholm och sedan växla bilar mellan Coors olika enheter. På så sätt kan vi tillsammans jobba för att optimera den totala bilparken, säger Mats Silfver.

Räckvidden blir allt bättre

Han har sett intresset för eldrift växa explosionsartat på senare tid och tror inte det dröjer mer än något år innan förhållandet 80/20 kommer gälla, det vill säga att 80 procent av alla nya bilar som säljs kommer vara laddbara:

– Redan i dag har två tredjedelar av personbilarna som beställs på företagssidan ”en sladd”, och 30 procent av dem är rena elbilar. Men andelen ökar snabbt med de statliga styrmedel som ligger, samtidigt som teknikutveckling gör att räckvidden blir allt bättre och laddinfrastrukturen byggs ut. Utvecklingen av drivmedelspriserna på fossilt bränsle är också avgörande i sammanhanget, säger Mats Silfver och poängterar att allt detta sammantaget innebär en attraktiv totalkostnadskalkyl för den som väljer elbil, även om just leasingkostnaden ibland kan vara högre jämfört med motsvarande fossildriven bil.

För många företag handlar valet också om trovärdighet, att bygga varumärke och ta samhällsansvar. Och som i Coors fall – att se till att de totala koldioxidutsläppen minskar rejält för att nå upp till högt ställda klimatmål.

– För oss är det en ickefråga. Vi vill göra det här och vi ska göra det. Att vara hållbara är en viktig profileringsfråga för oss, där vi även samarbetar med våra kunder, säger Kristina Olsson.

Praktiskt handlar det till exempel om att tillsammans säkerställa att det finns laddplatser hos kunderna för Coors servicebilar. Intresset för eldrift märks också i kundernas kravställningar inför nya upphandlingar, där hållbarhetsfrågor får allt större utrymme. Eftersom företagen är en del av varandras värdekedjor finns en gemensam målbild att leva upp till.

– Om vi kan erbjuda kunderna en fossilfri transport av våra tjänster, så hjälper vi ju också dem i deras hållbarhetsarbete, säger Kristina Olsson och konstaterar att Coors samarbete med Autolease bygger på liknande principer.

Mats Silfver delar den bilden:

– Vi har samma mål och ambition – att vara en drivande kraft för en hållbar omställning.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?