1515

Efter dystra profetian: Vatikanen förnekar konkursrykten

Vatikanen avfärdade på tisdagskvällen konkursrykten som under en period florerat i Rom och som nu tagit bokform där författaren och journalisten Gianluigi Nuzzi beräknar att åratal av underskott kommer rendera i att påvedömet är bankrutt år 2023.

Foto:Andrew Medichini

Gianluigi Nuzzis profetia tar fäste i de uppdagade korruptionshärvor som skakat Vatikanen på senare år, men också fallande donationsvolymer och finansiella tillkortakommanden och felbeslut redogörs i den 350 sidor långa ”Sista domen”.

Ärkebiskop Nunzio Galantino, som är Vatikanens finansiella chef, hävdade dock på tisdagen att orosmolnen inte tornat upp sig riktigt lika hotfullt som journalisten gör gällande.

”Det finns ingen risk för konkurs. Vi behöver förvisso se över kostnader, men det gör vi också. Den här alarmismen är inte nödvändig”, sade han enligt den katolska tidningen Avvenire.

Vatikanstaten, som är världens minsta stat, har inga skatter utan livnär sig på gåvor, kollekt och avkastningen från investeringar i fastigheter och intäkter från stift och muséer.

Intäkterna från gåvor och kollekt har dock fallit skarpt de senaste åren, i takt med att fler och fler kommit ut med anklagelser om sexuella övergrepp begångna av präster mot pojkar inom kyrkan.

Trots förnekelsen om att en finansiell kollaps ska vara förestående är ekonomisk turbulens i Vatikanstaten ingenting nytt. Så sent som för drygt två veckor sedan genomförde statens polisväsen en razzia vid två departement och tog dokument och datorer i beslag gällande en utredning om två Londonfastigheter som förvärvades för omkring 2 miljarder kronor. Både penningtvättsbrott och bedrägeri misstänks, fem anställda har stängts av och Vatikanens säkerhetschef har avgått som en konsekvens av läckor i utredningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?