1515
Annons

Efter Di:s grundarintervju – Spiltan investerar i nystartad företagsgrupp

En artikel i Di föranledde ett förvärv. Efter att ha läst om Hyttbäcken Invest stämde Mikael Vaezi, investeringsansvarig på Spiltan, träff med vd och grundare Anders Eller. Nu, ett år senare, kliver Spiltan in som delägare i det nystartade bolaget.

Di:s artikel blev starten på en deal. Från vänster: Mikael Vaezi, investeringsansvarig Spiltan, Anders Eller och Lars Bergström, vd respektive ordförande för Hyttbäcken Invest som båda är grundare av, Göran Pallmar, investeringsansvarig Spiltan och Per Håkan Börjesson, vd Spiltan.
Di:s artikel blev starten på en deal. Från vänster: Mikael Vaezi, investeringsansvarig Spiltan, Anders Eller och Lars Bergström, vd respektive ordförande för Hyttbäcken Invest som båda är grundare av, Göran Pallmar, investeringsansvarig Spiltan och Per Håkan Börjesson, vd Spiltan.Foto:Fia Örberg

Förra sommaren rapporterade Di om den nystartade bolagsgruppen Hyttbäcken Invest som nosar upp förvärv inom tillverkningsindustrin. Vd Anders Eller, en av profilerna i grundarkvartetten, ringade in vilka företag som fastnar på Hyttbäckens radar: 

”De ska vara lönsamma och drivna av en entreprenör som levt för att utveckla sitt bolag”, kommenterade han då. 

Mikael Vaezi, investeringsansvarig på Spiltan Invest, läste artikeln och fastnade för Anders Eller, som företagsledare och grundare. 

”Vi investerar långsiktigt i duktiga entreprenörer. Jag fick känslan av att Anders är en sådan individ. Han kändes 'Spiltanmässig' intervjun rakt igenom och som en person jag måste träffa”, säger han till Di. 

Nu, snart ett år senare, kliver Spiltan in som delägare i Hyttbäcken via en nyemission på cirka 52 miljoner kronor, där Spiltan står för närmare hälften av kapitalet (25 miljoner kronor). 

Ni hade inga betänkligheter kring att Hyttbäcken bara varit igång sedan år 2020?
”Alla fyra grundare har en gedigen och lång bakgrund inom industrin. De har också en längre vänskapsrelation med varandra. Så trots att bolaget är ungt, är det långt ifrån en startup-verksamhet”, säger Mikael Vaezi och syftar på företrädarnas tunga cv:n.

Hyttbäckens ordförande Lars Bergström satt tidigare i Sandviks koncernledning. Dessförinnan var han vd för Sandviks dotterbolag Seco Tools, där också Anders Eller jobbade. Vidare har Anders Eller arbetat på familjeägda Nordstjernan och varit vd för Beijerinvest. 

Hur vanligt är det att hitta förvärv genom medias rapportering?
”Man kan absolut hitta intressanta bolag via media, i synnerhet Di. Det finns ett stort värde i att inte bara lyfta fram stora börsnoterade bolag. Hade jag inte läst intervjun med Anders, skulle jag inte ha hittat Hyttbäcken”, fortsätter Mikael Vaezi.

Efter nyemissionen har grundarnas ägande krympt till knappt 70 procent av bolagets aktier, uppger Anders Eller som ansåg att tiden var mogen att ta in externt kapital. Egna medel och bankkrediter är det som dessförinnan finansierat verksamhetens förvärvskostnader (totalt har man investerat i fyra företag sedan starten).  

”Spiltan delar vår syn på affärsutveckling. Vi föll för deras långsiktiga tänk”, konstaterar han. 

Vad har ni för investeringsplaner framåt?
”Vi vill fortsätta förvärva i lagom takt, så vi kan leverera på det vi lovar – att vara en aktiv och stöttande ägare”, säger Anders Eller och pekar på att bolag som satsar på medarbetarskap väcker intresse: 

”Vi försöker hitta företag som har ett involverande sätt att jobba. Verksamheten får inte hänga på en enskild individ.”

Nu kommer den höjda garantipensionen

På torsdag kommer den första pensionsutbetalningen där höjningen av garantipensionen från i juni ingår.

”Totalt är det ungefär en miljon pensionärer som får en höjd pension med upp till tusen kronor”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Tre av fyra som får höjd pension är kvinnor”, tillägger han.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som också är med på pressträffen kallar höjningarna av pensionen – som kommer samtidigt som bostadstillägget höjs – för efterlängtat.

”Det är mycket pengar för de som har låga pensioner”, säger hon.

För en ensamstående pensionär som bara har garantipension höjs ersättningen före skatt till 9 781 kronor, från tidigare 8 779 kronor. Höjningen av bostadstillägget uppgår till minst 300 kronor per månad för ensamstående och 150 kronor per månad för sammanboende.

Förslaget klubbades i riksdagen med minsta möjliga marginal. Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, fällde till slut den avgörande rösten när frågan avgjordes.

Från oppositionen har höjningen av garantipensionen bland annat kritiserats för att detta gör att skillnaden i pensionsersättning för de som jobbat och de som inte har jobbat har blivit för liten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera