Annons

Efter Di:s granskning: Moderaterna KU-anmäler ministern

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Foto:Susanna Pettersson Öste/TT

Dagens industri har i flera artiklar berättat om personer som invandrat till Sverige efter att de blivit rekryterade av svenska bolag på grund av spetskompetens, för att sedan utvisas på grund av mindre administrativa misstag.

Nu väljer Moderaterna att anmäla Morgan Johansson till KU på grund av att regeringen inte gått vidare med att ändra en utredning som tittar på kompetensutvisningarna.

M-ledamoten Maria Malmer Stenergard anser att ministern struntat i riksdagens tillkännagivande om att regeringen ska se till så att utredningen av arbetskraftsinvandring ska ta fram lagförslag för att kompetensutvisningar ska stoppas, något som inte fanns med i Januaripartiernas direktiv till utredningen.

”Jag har förståelse för att pandemin inneburit en extremt hög arbetsbelastning för regeringen. Men det minsta man kan begära är att ministern underrätar riksdagen att man inte kommer hinna med detta i tid, men det har man inte gjort”, säger Maria Malmer Stenergard.

I januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna framgår av punkt 21 att kompetensutvisningar ska stoppas. Avtalet ingicks efter riksdagsvalet 2018 men det var inte förrän i februari i år som regeringen tillsatte en utredning i frågan.

I den utredningen ingick att se över rättsläget när det gäller kompetensutvisningar, men inget skarpt uppdrag om förslag till ny lagstiftning för att stoppa utvisningarna finns med i uppdraget till utredaren.

Det fick delar av oppositionen att gå i taket. Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gick därför samman och röstade igenom ett tillkännagivande, en uppmaning som ska följas av regeringen, för att utredaren också ska ta fram just lagförslag för att stoppa kompetensutvisningar.

”Man ska återigen göra en analys av om det ens finns problem. Dagens industris rapportering har gång på gång visat att viktiga talanger utvisas på grund av småfel som de inte ens själva begått. Det har inte Sverige och svenska företag råd med”, säger Maria Malmer Stenergard.

Regeringen skulle gå fram med det nya uppdraget till utredaren senast den 1 maj, men än så länge har justitieministern inte agerat. 

I ett skriftligt svar i riksdagen hävdar Morgan Johansson att pandemin är orsaken till att regeringen inte kommit längre i frågan.

”En månad är en mycket kort tid för att utarbeta och besluta tilläggsdirektiv utan att frångå gängse beredningsrutiner i Regeringskansliet, särskilt under en pågående pandemi. Arbete i frågan påbörjades omedelbart efter riksdagens beslut och regeringen avser att inom kort besluta om tilläggsdirektiv till utredningen”, står det i det skriftliga svaret.

Men Moderaterna är alltså inte nöjda med svaret och går vidare med att kräva en granskning av Morgan Johanssons agerande i KU. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?