1515

Efter danska tvärvändningen: Skolstart i munskydd – "En liten trygghet"

Munskydd har blivit storsäljare i Danmark efter myndigheternas kovändning i munskyddsfrågan.

Första dagen efter sommarlovet möts gymnasieeleverna i Roskilde av ett nytt krav: Obligatoriskt munskydd i korridorerna.

”Det är lite svårt när det är varmt”, säger Freja Egegaard Olsen till TT.

Foto:Bo Amstrup

Men samtidigt tycker hon att det är en bra idé, för på Roskilde katedralskole går mer än tusen elever.

”Jag tror att vi är först ut, sedan kommer andra skolor att följa efter”, säger Karoline Birch.

Utanför skolans entréer står handsprit på små bord och nu i början av terminen delas gratis engångsmunskydd ut, sedan får alla skaffa egna. De ska sitta på när eleverna rör sig inomhus mellan klassrummen, för korridorträngseln på skolan kan bli lika stor som i kollektivtrafiken under rusningstid – och där rekommenderar ju danska myndigheter numera munskydd, resonerar rektor Claus Niller Nielsen.

”De senaste dagarnas utveckling har visat att covid-19 är ett lika allvarligt hot som före sommarlovet”, står det i rektorns brev till eleverna inför terminsstarten.

Ena gummibandet i Lucas Lybergs munskydd har redan gått av, så han håller det i handen.

”De är inte lätta att ha på, det är rätt obehagligt. Men det känns lite säkrare när alla har det. Det känns som att det minskar risken, det är en liten trygghet”, säger han.

Länge såg covidsituationen ut att gå åt rätt håll i Danmark efter vårens stora nedstängning av samhället. Men sedan i början av juli pekar smittkurvorna uppåt igen och det gradvisa lättandet av restriktionerna har bromsats.

Danska myndigheter hade tidigare samma inställning till bred användning av munskydd som de svenska, men den 31 juli kom vändningen: Ett munskydd i väskan rekommenderas för den som vill åka kollektivt och det bör tas på om trängsel uppstår, är det nya budskapet.

Hur och när munskydd ska användas lärs ut av Danmarks motsvarighet till Anders Tegnell, Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm, i små filmer på myndighetens hemsida.

I större delen av Danmark är det ännu så länge bara en rekommendation, men i Århus och fem andra kommuner på Jylland är det ett krav, för där har smittökningen varit störst. I en av dessa kommuner, Silkeborg, är det dessutom munskyddskrav på köpcenter och stormarknader.

När Marie Moos står på Roskildes centralstation och väntar på Köpenhamnståget ligger munskyddet i väskan.

”Det här är första gången på länge som jag åker tåg, så jag vet inte hur trångt det blir.”

Hon fick munskyddet av en väninna, för de kan vara svåra och dyra att få tag i, berättar hon. För fyra veckor sedan avled hennes astmasjuka storasyster i covid-19, så därför är hon försiktigare än de flesta.

Hittills har hon haft stort förtroende för danska politikers och myndigheters hantering av pandemin, men hon känner sig inte alls lugn inför hösten.

”De öppnar för snabbt och danskarna är för dåliga på att hålla avstånd”, säger Moos.

De senaste veckornas uppgång av konstaterade fall har fått smittskyddsinstitutet Statens seruminstitut att höja ett varnande finger inför de politiska förhandlingarna om lättade restriktioner. Myndigheten avråder till exempel från att låta nattklubbar öppna igen.

”Även om det är geografiska anhopningar, så är smittan nu utbredd i större delen av landet”, skriver Statens seruminstitut i en riskutvärdering som danska TV2 tagit del av.

Å andra sidan ökar inte sjukhusinläggningarna, trots stigande smittal. Under onsdagen vårdades totalt 16 covidsjuka på landets sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning. För första gången sedan i mars vårdas ingen covidsjuk i respirator.

Det kan vara så att testningen nu är mer effektiv och proaktiv i Danmark, och då fångar man upp fler unga som är utanför riskgruppen, kommenterar Århusprofessorn Søren Riis Paludan för nyhetsbyrån Ritzau.

”De blir ju smittade, men blir inte särskilt sjuka eller i behov av inläggning. Så det kan kanske förklara varför vi har uppåtgående smittal, men inte uppåtgående inläggningstal”, säger han.

Rola Ellaham har stämt träff med sin väninna Mona Hossin i folkmyllret på Stændertorvet i Roskilde. Efter en vår och försommar i isolering hemma älskar hon att gå ut och ta en kaffe i solen, men både hennes man och hennes ena dotter tillhör riskgrupperna, så hon är mycket försiktig.

Hon vet inte vad hon ska tro om utvecklingen framöver.

”Jag vill inte att det ska öppnas mer nu, det blir inte bra.”

Mona Hossin tycker att Danmark har haft en bra strategi hittills.

”De har gjort det bra – inte för mycket nedstängning, men inte heller för mycket öppet”, säger hon.


Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Ett helelektriskt samhälle är vägen till en hållbar morgondag

Med ett kraftfullt fokus på hållbar omställning och automatiseringslösningar går energibranschen snabbt framåt, men på många håll saknas fortfarande verktyg för att balansera ekonomisk tillväxt med långsiktiga klimatstrategier. Globala automationsföretaget Phoenix Contact arbetar därför mot att möjliggöra en väl avvägd omställning, med syfte att öka svensk konkurrenskraft i västvärldens industriproduktion. 

– Genom att ta tillvara på tekniken som möjliggörare för effektivare och klimatsmartare verksamheter hjälper vi våra kunder att ta sig an den utmaning som en hållbar, digital framtid innebär, säger Stefan Nordenfors, vd för Phoenix Contact.

Under de senaste åren har företaget lagt väsentliga resurser på att utveckla och förädla avancerade automatiseringslösningar, vilka idag finns etablerade inom allt från basindustri och fastighetsbestånd, till infrastrukturanläggningar, intelligenta trafiksystem och elnät. Målet? Att skapa förutsättningar för visionen om ett helelektrisk samhälle. 

– Samhället har gjort enorma framsteg inom många segment, men när det gäller vårt beroende av fossila energikällor står vi fortfarande och stampar. Det är ett enormt klimatproblem, betonar Stefan Nordenfors.

Lever som de lär

Han får medhåll av Susanne Dahl, Business area manager IMA och Brand manager på Phoenix Contact. Susanne understryker att det är absolut nödvändigt för västvärlden att ställa om till smartare el för att uppnå FN:s klimatmål och klara morgondagen. 

– Med dagens teknik är detta fullt möjligt; vi lever i en värld där kostnadseffektiv, förnybar elektricitet finns tillgänglig i nästintill obegränsad omfattning; med automatiseringslösningar erbjuder den därtill nästan obegränsad potential. Ett helelektriskt samhälle är alltså redan en möjlig verklighet och vi kan stötta våra samarbetspartners på resan dit.

Samtidigt lever Phoenix Contact som de lär. Företaget gör omfattande investeringar i sin egen energieffektivisering, vilka bland många andra inkluderar att bygga egen förnybar energi till fastigheter och produktionsenheter och att ställa om hela fordonsflottan till laddbara fordon. Målsättningen är att vara CO2-neutral inom sin egen verksamhet 2021. 

– Detta är emellertid ingenting man klarar ensam, utan ska man nå resultat krävs att man arbetar tillsammans. Vi vill vara den självklara partnern i det arbetet, avslutar Susanne.

Läs mer om All Electric Society

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?