Hoppa till innehållet

Annons

Efter coronakrisen – fler vill jobba hemifrån

Coronakrisen har förändrat våra beteenden på nätet. Och fler tror att de kommer att jobba hemifrån även när vardagen återgår till det normala, visar telekomjätten Ericssons studie av effekterna.

Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån efter coronan.
Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån efter coronan.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån än tidigare”, säger Patrik Cerwall, ansvarig för Ericssons ERIC B +0,23% Dagens utveckling Mobility Report.

Det visar på att konsekvenserna av covid-19-krisen kan bli bestående, något som kan komma att gynna tekniksektorn och utbyggnaden av den nya generationen mobilteknik 5G som är Ericssons stora dröm för närvarande.

Ericsson har också som bolag klarat coronapandemin bra så här långt. Efterfrågan rent generellt på telekomkapacitet har snarast stigit när människor jobbar hemma och är i stort behov av bra uppkoppling.

Datatrafiken har ökat generellt under våren, framför allt i de fasta näten, ofta fiber, medan de mobila uppkopplingarna i stället har flyttat från centrala stadskärnor till hemmen. Och tekniken har överlag klarat de nya beteendena, enligt Ericsson, något som det restes frågetecken för i inledningen av pandemin.

– ”De flesta upplever att näten levererat under den här perioden”, säger Patrik Cerwall vars statistiska studie enligt Ericsson ska representera 700 miljoner konsumenter i elva länder.

83 procent av de som svarat i studien säger att telekomtekniken hjälpt dem att klara det dagliga livet under nedstängningen som drabbat många samhällen på olika sätt.

”Den applikation som ökat mest är videosamtal, medan karttjänster, bokningstjänster och dejtingappar minskat i användning, vilket inte är så konstigt”, säger Patrik Cerwall.

Ericsson har också tittat lite i kristallkulan och uppdaterat tidigare prognoser om hur snabbt världen kommer att gå över till 5G. I slutet av året beräknas nu 190 miljoner ha ett 5G-abonnemang, mot 100 miljoner i tidigare bedömning.

”Det är framför allt Kina som växer snabbare”, säger Cerwall.

Kineser är de som andelsmässigt ligger längts fram i 5G-racet, men amerikanerna är på väg i fatt, sedan kommer européerna en bit efter.

”2022 räknar vi med att penetrationen är lika stor i USA som i Nordostasien”, säger Patrik Cerwall.

2025 spås antalet 5G-abonnemang ha nått 2,8 miljarder, också det en uppskrivning, från tidigare prognos på 2,6 miljarder.

Nyhetsbrevet Di Mobilitet

Onsdag, eftermiddag

Gillar du att läsa om robottaxis, flygande bilar, elscooterbråk, cykling, smarta städer och mycket mer? Prenumerera på Di:s nyhetsbrev om Mobilitet.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera