1515
Annons

Efter coronakrisen – fler vill jobba hemifrån

Coronakrisen har förändrat våra beteenden på nätet. Och fler tror att de kommer att jobba hemifrån även när vardagen återgår till det normala, visar telekomjätten Ericssons studie av effekterna.

Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån efter coronan.
Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån efter coronan.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Sju av tio säger att de kommer att jobba mer hemifrån än tidigare”, säger Patrik Cerwall, ansvarig för Ericssons ERIC B -0,05% Dagens utveckling Mobility Report.

Det visar på att konsekvenserna av covid-19-krisen kan bli bestående, något som kan komma att gynna tekniksektorn och utbyggnaden av den nya generationen mobilteknik 5G som är Ericssons stora dröm för närvarande.

Ericsson har också som bolag klarat coronapandemin bra så här långt. Efterfrågan rent generellt på telekomkapacitet har snarast stigit när människor jobbar hemma och är i stort behov av bra uppkoppling.

Datatrafiken har ökat generellt under våren, framför allt i de fasta näten, ofta fiber, medan de mobila uppkopplingarna i stället har flyttat från centrala stadskärnor till hemmen. Och tekniken har överlag klarat de nya beteendena, enligt Ericsson, något som det restes frågetecken för i inledningen av pandemin.

– ”De flesta upplever att näten levererat under den här perioden”, säger Patrik Cerwall vars statistiska studie enligt Ericsson ska representera 700 miljoner konsumenter i elva länder.

83 procent av de som svarat i studien säger att telekomtekniken hjälpt dem att klara det dagliga livet under nedstängningen som drabbat många samhällen på olika sätt.

”Den applikation som ökat mest är videosamtal, medan karttjänster, bokningstjänster och dejtingappar minskat i användning, vilket inte är så konstigt”, säger Patrik Cerwall.

Ericsson har också tittat lite i kristallkulan och uppdaterat tidigare prognoser om hur snabbt världen kommer att gå över till 5G. I slutet av året beräknas nu 190 miljoner ha ett 5G-abonnemang, mot 100 miljoner i tidigare bedömning.

”Det är framför allt Kina som växer snabbare”, säger Cerwall.

Kineser är de som andelsmässigt ligger längts fram i 5G-racet, men amerikanerna är på väg i fatt, sedan kommer européerna en bit efter.

”2022 räknar vi med att penetrationen är lika stor i USA som i Nordostasien”, säger Patrik Cerwall.

2025 spås antalet 5G-abonnemang ha nått 2,8 miljarder, också det en uppskrivning, från tidigare prognos på 2,6 miljarder.


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?