1515
Annons

Efter broraset: Salvini skyller på EU:s budgetregler

Den motorväg som kollapsade i Italien under tisdagen, och som kostat minst 35 människor livet, vänds nu mot EU:s regelverk av ledande italienska politiker. 

Landet vice premiärminister Matteo Salvini säger att italienarnas säkerhet måste komma före budgetregler, bara en månad innan landets budget ska presenteras. 

Foto:Luca Zennaro

Tisdagens tragiska brokollaps i Genua i Italien, där 35 personer omkom och över 500 fick evakueras, får nu politiska dimensioner. 

Landet, som sedan i juni styrs av en koalition av två populistiska partier, Lega och Femstjärnerörelsen, sitter just nu i budgetförhandlingar. Budgeten, som ska presenteras i slutet av september, sägs innehålla såväl införandet av en medborgarlön som en kraftig sänkning av skatten. Det riskerar sätta landet på kollisionskurs mot EU, då det kan leda till att landets budgetunderskott överstiger 3 procent av BNP, vilket bryter mot unionens budgetregler. 

Landets vice premiärminister, och partiledare för Lega, Matteo Salvini, kommenterade händelsen inför ett pressuppbåd, och lyfte då frågan om budgetreglerna, och antydde att 3-procentstaket kunde riskera liv. 

"Det finns många skolor, sjukhus, vattendrag, järnvägar och många motorvägar som behöver underhåll, men de säger till oss att vi inte kan spendera pengar för att det finns europeiska regler, begränsningar, underskott, BNP och spread. Nästa ekonomiska manöver måste sätta italienarnas säkerhet, rätten till liv, hälsa och arbete först – så får EU:s budgetregler komma sen", säger han.

Lega-parlamentsledamoten Claudio Borghi fortsätter på samma spår som sin partiledare på Twitter. 

"Den tragiska händelsen i Genua påminner oss om att de 'offentliga investeringarna' är en absolut nödvändighet och är i allas blickfång. Det är år av underhåll som skjutits upp 'för att det inte fanns pengar'. Först kommer italienarnas säkerhet", skriver han. 

Tidigare har landets två vice premiärministrar, som gemensamt utsett en doktor i juridik till premiärminister i ett avtal för att överbygga partiernas olikheter, sagt att de vill ändra EU:s budgetregelverk. De vill att strukturella investeringar inte ska räknas in i underskottet, vilket skulle möjligöra ett större underskott än 3 procent av BNP. 

Osäkerheten för hur en eventuell utmaning mot EU:s regelverk, tillsammans med den turkiska ekonomiska turbulensen, där italienska storbanker har en stor exponering, har skickat landets spread mot den tioåriga tyska statslåneräntan till högre nivåer. Spreaden låg vid tisdagens stängning på 272 punkter efter att ha backat något under dagen från en toppnotering på 278 punkter. 

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.     

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer    

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera