Efter broraset: Salvini skyller på EU:s budgetregler

Den motorväg som kollapsade i Italien under tisdagen, och som kostat minst 35 människor livet, vänds nu mot EU:s regelverk av ledande italienska politiker. 

Landet vice premiärminister Matteo Salvini säger att italienarnas säkerhet måste komma före budgetregler, bara en månad innan landets budget ska presenteras. 

Foto:Luca Zennaro

Tisdagens tragiska brokollaps i Genua i Italien, där 35 personer omkom och över 500 fick evakueras, får nu politiska dimensioner. 

Landet, som sedan i juni styrs av en koalition av två populistiska partier, Lega och Femstjärnerörelsen, sitter just nu i budgetförhandlingar. Budgeten, som ska presenteras i slutet av september, sägs innehålla såväl införandet av en medborgarlön som en kraftig sänkning av skatten. Det riskerar sätta landet på kollisionskurs mot EU, då det kan leda till att landets budgetunderskott överstiger 3 procent av BNP, vilket bryter mot unionens budgetregler. 

Landets vice premiärminister, och partiledare för Lega, Matteo Salvini, kommenterade händelsen inför ett pressuppbåd, och lyfte då frågan om budgetreglerna, och antydde att 3-procentstaket kunde riskera liv. 

"Det finns många skolor, sjukhus, vattendrag, järnvägar och många motorvägar som behöver underhåll, men de säger till oss att vi inte kan spendera pengar för att det finns europeiska regler, begränsningar, underskott, BNP och spread. Nästa ekonomiska manöver måste sätta italienarnas säkerhet, rätten till liv, hälsa och arbete först – så får EU:s budgetregler komma sen", säger han.

Lega-parlamentsledamoten Claudio Borghi fortsätter på samma spår som sin partiledare på Twitter. 

"Den tragiska händelsen i Genua påminner oss om att de 'offentliga investeringarna' är en absolut nödvändighet och är i allas blickfång. Det är år av underhåll som skjutits upp 'för att det inte fanns pengar'. Först kommer italienarnas säkerhet", skriver han. 

Tidigare har landets två vice premiärministrar, som gemensamt utsett en doktor i juridik till premiärminister i ett avtal för att överbygga partiernas olikheter, sagt att de vill ändra EU:s budgetregelverk. De vill att strukturella investeringar inte ska räknas in i underskottet, vilket skulle möjligöra ett större underskott än 3 procent av BNP. 

Osäkerheten för hur en eventuell utmaning mot EU:s regelverk, tillsammans med den turkiska ekonomiska turbulensen, där italienska storbanker har en stor exponering, har skickat landets spread mot den tioåriga tyska statslåneräntan till högre nivåer. Spreaden låg vid tisdagens stängning på 272 punkter efter att ha backat något under dagen från en toppnotering på 278 punkter. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?