1515

Efter börssuccén satsar duon på nya åk – med slalomstjärnan

De kom på en idé i skidliften, byggde upp ett bolag, satte det på börsen och kammade hem 150 miljoner kronor. Nu tänker Peak Performance-grundarna Stefan Engström och Peter Blom göra om succén och skapa ännu ett globalt varumärke med slalomstjärnan Marcel Hirscher som delägare och produktutvecklare.

Peak Performance-grundarna Peter Blom och Stefan Engström skapar ännu ett globalt varumärke med slalomstjärnan Marcel Hirscher.
Peak Performance-grundarna Peter Blom och Stefan Engström skapar ännu ett globalt varumärke med slalomstjärnan Marcel Hirscher.Foto:Jesper Frisk/Maria Knoll

The Mountain Studio lanseras i oktober och är tänkt som ett unisex-varumärke med funktionella plagg i tidlös design och hållbar kvalitet.

Österrikaren Marcel Hirscher vann 67 världscuptävlingar (bara Ingemar Stenmark är värre med 86) och den totala världscupen åtta år i rad på 2010-talet för att nu vara garanten för att The Mountain Studios alpina plagg håller världsklass.

”Vi känner varandra sedan länge. När Marcel hörde om vår idé ringde han upp och ville vara med”, säger Stefan Engström, från början freestyleåkare och som bäst rankad tvåa i världen innan han blev entreprenör och företagare.

”Efter en del spånande kom vi fram till: Äh, vi gör det en gång till”, säger kompanjonen Peter Blom.

Trion gick från ord till handling förra året.

De äger lika mycket var, 20 procent. Edi Radacher, affärsutvecklare i Österrike, står för ytterligare 10 procent och en handfull investerare för resterande 30 procent. Startkapitalet uppgår till drygt 35 Mkr, hittills.

”E-handeln mot konsument har varit framgångsrik. Nu kommer nästa steg i branschens transformation: att digitalisera B2B och återförsäljningsledet”, säger Stefan Engström.

Peter Blom lyfter fram distributionsstrategin med e-plattformer som Shopify.

”Vi tror på stora e-plattformar, där återförsäljare, med eller utan fysiska butiker, kan streama digitala presentationer av kollektionerna och sedan beställa. Tillverkaren slipper en kostsam säljkår och återförsäljarna får lägre kostnader för distribution och lager.”

Svenskduon räknar med att nå breakeven om tre år och inleder med e-handel och fysiska butiker i köpstarka skidorter som Aspen, Kitzbühel och Verbier. Först ut i Sverige blir NK Sport i Stockholm.

Vad ska ni erbjuda som inte redan finns på marknaden?

”Riktigt bra plagg, som inte bara är suveräna i backen utan kan användas till allt möjligt – vandring, cykling, i stan och på fritiden. I stället för att köpa en jacka per sport köper man en jacka som funkar i nästintill alla sammanhang”, säger Peter Blom, civilekonomen som efter Peak Performance-åren tog sig an varumärket Cross, var ordförande för Filippa K och grundade klädmärket Snoot.

Med vändbara jackor och avtagbara detaljer ska en tekniskt avancerad skidjacka förvandlas till cityplagg och slalombrallan till en diskret allvädersbyxa, menar duon.

”Det tillverkas runt 100 miljarder nya plagg varje år. Varje person köper i snitt 68 nya plagg per år, det vill säga mer än ett plagg i veckan, som i snitt används 7-8 gånger. Det är inte klokt!”, säger Stefan Engström, som varit vd i modeföretaget J Lindeberg och affärspartner till Proventus Robert Weil för att i dag verka som affärsängel med 40 års branscherfarenhet, och fortsätter:

”Covid, Asiens hållning i handelsfrågor och ständiga frakt- och produktionsproblem skapar så stor osäkerhet i varukedjan att många kläd- och skotillverkare behöver sprida riskerna och flytta produktionen till Europa, främst Portugal och Baltikum.”

”Flygfrakt kostar hur mycket som helst. Det är kaos på tågen och regimer som Kina och Vietnam kan, som under pandemin, stänga fabriker, hamnar och flyg från en dag till en annan.”

Stefan Engström tar fram en av provkollektionens jackor:

”Den här vattentäta dragkedjan har en leveranstid på fem månader. Ledtiderna för goretex är ännu längre. Vi har redan köpt tyger för att klara vintern 2023.”

Ni är båda ekonomiskt oberoende. Varför jobba dygnet runt en gång till?

”För att skidåkning är en lika stor passion som företagande”, svarar Stefan Engström.

”Då som nu utgår vi från vad vi själva gillar. När vi startade Peak Performance sade vi att om allt går vägen, så kanske vi kan tjäna en miljon kronor”, minns Peter Blom.

Utfallet blev 150 Mkr tillsammans.

”Sedan dess har p/e-tal blivit p/s-tal. Då räknade man 10-12 gånger vinsten. I dag gäller snarare 8-10 gånger omsättningen”, inflikar Stefan Engström.

Idén att använda goretex i svenska outdoorkläder kläcktes i en skidlift i Sankt Valley, USA, 1985. Tillsammans med Christer Mårtensson skapades Peak Performance, som snabbt blev en uppstickare i modevärlden. Efter börsnoteringen 1996 sålde duon resterande ägarandelar i omgångar.

Stefan Engström flyttade till alperna i Schweiz i slutet av 1990-talet och bor i dag fyra meter från Matterhorn i Zermatt. Liften öppnar klockan 08.30 och nästan varje morgon, sju dagar, åker han skidor till 10.15:

”En av Ericssons ordförande uppgav en gång i en intervju att han hade suttit 2 000 timmar i styrelsemöten. Det fick mig att börja räkna mina timmar i backen. Jag kom fram till 3 000 skiddagar – en klart bättre resultaträkning, som jag ser det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?