Annons

Efter börsraset: Kinesiska utbildningsföretag kämpar för livet

Efter att ha fått sina affärsmodeller torpederade av Peking kämpar nu kinesiska utbildningsföretag för sin överlevnad. Omvandlingar, uppsägningar och uppskjutna – eller inställda – noteringar är att vänta.

Foto:Richard Drew

Gaotu Techdu, en av världens största nätbaserade utbildningsbolag, gör sig nu av med personal, uppger personal för Financial Times.

”Alla är oroade”, säger en anställd till tidningen.

Pandemin ökade suget efter utbildningsbolagens tjänster. Gaotus intäkter rusade exempelvis nästan 50 procent under årets första kvartal. Men investerarna har tryckt på säljknappen när uppgifter om en pågående översyn av sektorn läckt ut. I år har många av aktierna kollapsat. På några månader har exempelvis Gaotu tappat 90 procent av sitt börsvärde. Att aktien rekylerade upp knappt 5 procent i den inledande handeln på Wall Street på fredagen var inte mycket tröst för de investerare som valt att behålla sina aktier.

Tillsammans med andra jättar i branschen, som TAL Education och New Oriental, kämpar de för att anpassa sina affärsmodeller efter att deras huvudsakliga intäktskälla, kinesiska medelklassföräldrar som köpt studiehjälp till sina barn, lyfts bort.

När suget efter tjänsterna ökade hårdnade konkurrensen och därmed även metoderna för att skaffa och behålla kunder. Utvecklingen föll inte Peking i smaken, utbildningsdepartementet anser att sektorn ”kapats av kapitalet”. När myndigheterna för en vecka sedan visade sina kort stod det klart att utbildningsföretag inte längre får göra vinst när de erbjuder studietjänster riktade till barn, vilket Di har skrivit om tidigare

Branschjättarna har sagt att de ska följa de nya reglerna. Investmentbanken Goldman Sachs uppskattar att Pekings drag krymper sektorn till en fjärdedel av sitt nuvarande värde. För bara några månader sedan värderades ovan nämnda trio till över 110 miljarder dollar, enligt FT. Tal Education har på tre månader rasat 90 procent i New York.

Samtidigt förbjuds utländska investeringar i sektorn samt börsnoteringar.

Bland förlorarna finns många amerikanska investerare som injicerat miljarder dollar i sektorns bolag, skriver FT. Exempelvis utbildningsbolaget Zuoyebang lär nu får svårt att noteras på börsen. Det blir en missräkning för bland andra den japanska jättefonden Vision Fund, som är delägare i Zuoyebang.

Även Singapores statliga investmentfond Temasek och den kinesiska techjätten Alibaba har investerat i de så kallade edtech-bolagen.

De nya direktiven är dock vaga och kinesiska föräldrar vittnar för FT hur utbildningstjänster de köpt fortfarande är tillgängliga.

Di har sökt EF, som grundats av svensken Bertil Hult och som har verksamhet i Kina, för att höra huruvida språkjätten påverkas av de nya kinesiska bestämmelserna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera