1515
Annons

Efter beskedet från Mike Pence: Dags för ny riksrättsprocess

NEW YORK. Mike Pence kommer inte att åberopa det 25:e tillägget för att avsätta Donald Trump. 

Det meddelade USA:s vicepresident som väntat på tisdagskvällen, vilket innebär att kongressen nu går vidare med riksrättsomröstning redan på onsdagen.

Allt fler republikaner uppges samtidigt överväga att rösta emot Donald Trump.

Foto:Susan Walsh

I ett brev till representanthusets talman, Nancy Pelosi, anklagade vicepresidenten den undre kammaren för att spela ”politiska spel” med konstitutionen. Han påpekade att det 25:e tillägget var avsett för tillfällen när presidenten var fysiskt inkapabel att utföra sitt jobb.

”Jag anser inte att den typen av åtgärd skulle vara i vår nations bästa eller förenlig med konstitutionen”, skrev Mike Pence, som också uppmanade kongressledamöterna att ”undvika åtgärder som bara vidgar sprickorna och ökar spänningen ytterligare”.

Men demokraterna i representanthuset tycks vara inställda på att inleda riksrättsprocessen på onsdagen. Efter en debatt i kammaren väntas omröstning om den åtalspunkt som man tagit fram mot Donald Trump: uppviglande av våld som ledde till stormningen av kongressen. 

I representanthuset krävs enkel majoritet för att åtalspunkten ska antas, vilket verkar finnas. Därmed väntas åtalet gå vidare till senaten för själva rättegången. 

Där krävs däremot två tredjedelars majoritet för att presidenten ska fällas, vilket bedömare ser som en betydligt större utmaning att få ihop.

Allt fler republikaner tycks dock planera att rösta för att fälla Donald Trump, i båda kamrarna. På tisdagskvällen meddelade Liz Cheney, som tillhör partiets toppskikt i representanthuset, att hon är en av dem. 

New York Times rapporterade att partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, anser att presidenten gjort sig skyldig till förseelser som kräver riksrätt. Han uppges vara nöjd med att representanthuset startat processen eftersom man därmed lättare kan göra sig av med Donald Trump ur partiet.  

Även partiets ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, som varit en av presidentens främsta försvarare i kongressen, uppges överväga att kräva Donald Trumps avgång. 

Sedan tidigare har två republikanska senatorer, Lisa Murkowski och Pat Toomey, från Alaska respektive Pennsylvania, sagt att man vill avsätta Donald Trump.

En rättegång kan ske även om Donald Trump redan har lämnat Vita huset. Ett motiv som nämns för att ändå genomföra processen är att en fällande dom skulle hindra honom från att inneha ett politiskt ämbete igen.

President Trump uttalade sig för första gången offentligt om anklagelserna på tisdagen. Inför en resa till Texas sa han till reportrar att riksrättsprocessen ”orsakar otrolig fara”, och att det inte var något fel på vad han sa till sina supportrar innan stormningen. 

”Folk tyckte att det jag sa var helt passande”, sa Donald Trump.

 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?