Efter beskedet från Mike Pence: Dags för ny riksrättsprocess

NEW YORK. Mike Pence kommer inte att åberopa det 25:e tillägget för att avsätta Donald Trump. 

Det meddelade USA:s vicepresident som väntat på tisdagskvällen, vilket innebär att kongressen nu går vidare med riksrättsomröstning redan på onsdagen.

Allt fler republikaner uppges samtidigt överväga att rösta emot Donald Trump.

Foto:Susan Walsh

I ett brev till representanthusets talman, Nancy Pelosi, anklagade vicepresidenten den undre kammaren för att spela ”politiska spel” med konstitutionen. Han påpekade att det 25:e tillägget var avsett för tillfällen när presidenten var fysiskt inkapabel att utföra sitt jobb.

”Jag anser inte att den typen av åtgärd skulle vara i vår nations bästa eller förenlig med konstitutionen”, skrev Mike Pence, som också uppmanade kongressledamöterna att ”undvika åtgärder som bara vidgar sprickorna och ökar spänningen ytterligare”.

Men demokraterna i representanthuset tycks vara inställda på att inleda riksrättsprocessen på onsdagen. Efter en debatt i kammaren väntas omröstning om den åtalspunkt som man tagit fram mot Donald Trump: uppviglande av våld som ledde till stormningen av kongressen. 

I representanthuset krävs enkel majoritet för att åtalspunkten ska antas, vilket verkar finnas. Därmed väntas åtalet gå vidare till senaten för själva rättegången. 

Där krävs däremot två tredjedelars majoritet för att presidenten ska fällas, vilket bedömare ser som en betydligt större utmaning att få ihop.

Allt fler republikaner tycks dock planera att rösta för att fälla Donald Trump, i båda kamrarna. På tisdagskvällen meddelade Liz Cheney, som tillhör partiets toppskikt i representanthuset, att hon är en av dem. 

New York Times rapporterade att partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, anser att presidenten gjort sig skyldig till förseelser som kräver riksrätt. Han uppges vara nöjd med att representanthuset startat processen eftersom man därmed lättare kan göra sig av med Donald Trump ur partiet.  

Även partiets ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, som varit en av presidentens främsta försvarare i kongressen, uppges överväga att kräva Donald Trumps avgång. 

Sedan tidigare har två republikanska senatorer, Lisa Murkowski och Pat Toomey, från Alaska respektive Pennsylvania, sagt att man vill avsätta Donald Trump.

En rättegång kan ske även om Donald Trump redan har lämnat Vita huset. Ett motiv som nämns för att ändå genomföra processen är att en fällande dom skulle hindra honom från att inneha ett politiskt ämbete igen.

President Trump uttalade sig för första gången offentligt om anklagelserna på tisdagen. Inför en resa till Texas sa han till reportrar att riksrättsprocessen ”orsakar otrolig fara”, och att det inte var något fel på vad han sa till sina supportrar innan stormningen. 

”Folk tyckte att det jag sa var helt passande”, sa Donald Trump.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?