1515

Efter bensinkaoset – nya kriser hotar britterna: ”Vi når ett kritiskt ögonblick nu”

LONDON. Den akuta brittiska bensinkrisen ser ut att vara över. Samtidigt har fler energileverantörer kollapsat – och bedömare varnar för ökad arbetslöshet när pandemistödet upphör.

”Vi når ett kritiskt ögonblick nu”, säger chefekonomen Samuel Tombs på Pantheon Macroeconomics.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto:TT

Efter nästan en vecka med kaotiska scener och långa köer vid bensinmackarna har trycket från bunkrande bilister börjat lätta. Vid en Shell-mack i östra London pustade taxichauffören Ozgon Ahmet ut efter att ha tillbringat timmar i kö under den senaste veckan. 

”I går tog det en timme att komma till slutet av kön. I dag var jag framme på en kvart. Det känns som en enorm lättnad”, säger han. 

Bensinkrisen den senaste veckan – och bristen på chaufförer av tankbilar och andra tunga fordon – är dock inte den enda huvudvärken som Boris Johnsons regering har att hantera. 

I spåren av de skenande gaspriserna har ytterligare tre brittiska elbolag kollapsat, vilket gör att totalt tio leverantörer har gått under sedan början av augusti. 

Omkring 1,7 miljoner kunder har förlorat sin elleverantör och riskerar därmed att drabbas av högre el- och gasräkningar. 

Trots att bolagen har vädjat om stöd från regeringen har näringsministern Kwasi Kwarteng meddelat att situationen ska lösas genom att kunderna flyttas till andra leverantörer. 

”Energibolag lämnar marknaden varje år – så dessa planer har testats väl”, skriver han på Twitter. 

De tre nya bolagens fall har dock ökat pressen på regeringen att vidta åtgärder, skriver Bloomberg. 

Under torsdagen upphörde samtidigt regeringens pandemistöd, som har hjälpt företag att betala lön till drygt 11 miljoner anställda sedan våren 2020. I slutet av september beräknades omkring en miljon invånare fortfarande få betalt genom stödprogrammet, enligt den nationella statistikmyndigheten ONS.

Från den första oktober är det återigen företagens ansvar att betala, vilket har lett till varningar för högre arbetslöshet från såväl bedömare som Bank of England.

”En av de största riskerna just nu är att företag avskedar anställda som har varit del av furlough-systemet under de senaste 18 månaderna. Det kan leda till lägre hushållsinkomster, vilket i sin tur kan påverka konsumtionen”, säger Samuel Tombs på Pantheon Macroeconomics. 

Den brittiska regeringen hävdar dock att det inte råder brist på arbetstillfällen, efter en markant ökning av lediga jobb i exempelvis transportsektorn. 

”Det finns en hel del möjligheter för människor där ute nu. Det är aldrig enkelt att avsluta den här typen av åtgärder”, säger vice finansminister Simon Clarke till Sky News. 

Samtidigt som bensinkrisen tog grepp om landet tappade pundet i veckan till den lägsta nivån mot dollarn sedan slutet av 2020. 

Andrew Bailey, chef för Bank of England, meddelade dessutom att det kommer ta längre tid för ekonomin att återhämta sig. Bailey uppgav vid en ECB-panel i veckan att BOE nu noga håller koll på faktorer som högre inflation och ytterligare störningar i utbudskedjan. 

Bland vissa britter har bensinkrisen blivit en påminnelse om svårigheter som kan vänta i landet.

Men Ozgon Ahmet är mer orolig för arbetslösheten än att bensinkaoset ska fortsätta. 

”Att pandemistödet upphör är mest oroande på kort sikt. Samtidigt måste det betalas på något sätt, det kan inte hålla på för evigt. Men jag börjar bli trött på att oroa mig, vi kommer att ta oss igenom det här också”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?