1515

Ecuadors president föreslår skattereform

Efter att massiva protester tvingat honom att backa om slopade bränslesubventioner presenterar Ecuadors president Lenín Moreno nu i stället en skattereform som ska minska landets budgetunderskott.

Bland förslagen finns en ny skatt på företag med årlig omsättning över en miljon dollar, motsvarande 9,6 miljoner kronor, vilket enligt Moreno kommer inbringa drygt 50 miljarder kronor under de närmaste tre åren. Dessutom begränsas möjligheten för höginkomsttagare att göra skatteavdrag för personliga utgifter.

”Vi kommer att be dem som har mer att betala mer”, kommenterar Moreno.

Ecuador har i en uppgörelse med långivaren Internationella valutafonden (IMF) åtagit sig att komma till rätta med landets budgetunderskott och skattereformen är en del i de ansträngningarna. Moreno har tidigare presenterat omfattande nedskärningar i de offentliga utgifterna samt försäljningar av statliga bolag.

Parallellt med skattereformen meddelar Moreno att arbetet med att reformera bränslesubventionerna, som årligen kostar 13,5 miljarder kronor, kommer att fortsätta. Men efter de senaste veckornas protester är presidenten noga med att påpeka att utformningen inte ska slå mot ekonomiskt utsatta grupper.

”Ett nytt förslag måste innehålla en politik för bränslesubventioner, en politik som är rättvis, effektiv och skyddar de fattigaste”, säger Moreno.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?