1515

Ecuadors president backar om bränslesubventioner efter protesterna

Ecuadors president Lenín Moreno säger att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner, som har lett till häftiga demonstrationer i landet.

FN uppger att samtal mellan demonstrationsledare och regeringen kommer att hållas i dag.

Beslutet att slopa bränslesubventionerna som har funnits i Ecuador i 40 år fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna, i protester som bitvis har blivit våldsamma.

Nu säger Moreno i ett tv-sänt tal att han kommer att se över den lagstiftning som innebar att subventionerna slopades, för att studera effekterna och försäkra sig om nyttan med lagstiftningen. Någon indikation om att subventionerna kan införas igen kom däremot inte.

Under lördagen sattes huvudstaden Quito under militärkontroll och ett utegångsförbud utlystes. Ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie säger att protesterna kommer att fortsätta.

Åtgärderna sattes in efter elva dagar av protester, som satte fart efter presidentens åtgärdspaket, som skulle sätta fart på ekonomin och hålla långivare nöjda, hade presenterats.

De väpnade styrkorna uppgav senare att man begränsar folks rörelsefrihet i hela landet. Moreno säger i tv-talet att en stor del av Quito nu är lugn och att utegångsförbudet kommer att gälla tills vidare.

Paraplyorganisationen Conaie samlar flera grupper av ursprungsbefolkningen, och är en drivande faktor i protesterna. Under lördagen öppnade dess ledare för att hålla direkta samtal med Moreno, men att militärens ingripande riskerar att få organisationen att backa kring det.

Organisationen skrev på Twitter, före presidentens nya besked, att protesterna kommer att fortsätta i landet.

FN i Ecuador uppger i sin tur på Twitter att en första omgång samtal mellan regeringen och ursprungsbefolkningsledare kommer att hållas i Quito på söndagseftermiddagen, lokal tid.

En tv-station och en tidning har attackerats i Quito, uppger respektive bolag.

Tv-kanalen Teleamazonas avbröt sin ordinarie sändning för att visa bilder av sönderslagna rutor, ett utbränt fordon och en omfattande polisnärvaro på platsen.

”Under ungefär en halvtimme så var vi under attack. De kastade stenar mot oss, tvingade upp dörrar och kastade molotovcocktails”, säger tv-ankaret Milton Pérez.

25 personer evakuerades, men ingen kom till skada. Ledare för demonstranterna nekade till inblandning i attacken.

Tidningen El Comercio skriver på Twitter att dess anställda har blivit attackerade av en grupp okända människor, utan att gå in mer på detaljer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?