ECB väntas avvakta med nya signaler om minskad stimulans

Europeiska centralbanken väntas på torsdag avvakta med nya signaler om att minska stimulanserna av ekonomin. 

Inflationen fortsätter att envist bita sig fast under ECB:s mål, som är "under men nära 2 procent på medellång sikt".

Däremot kan ECB-chefen sälla sig till flera kollegor i ECB-rådet och uttrycka oro över eurons förstärkning.

Den 26 oktober beslöt ECB-rådet att börja nedtrappningen av tillväxtköpen i QE-programmet. I mars väntas en ändring i ECB:s framåtblickande guidning som ska vägleda ECB-observatörer i samband med nästa prognos.

Mötesprotokollet från oktobermötet visade att ECB vill ändra den framåtblickande guidningen långsamt vartefter ekonomin förbättras.

Även om marknaden väntar sig att QE-köpen förlängs bortom den nuvarande tidsgränsen i september till årsskiftet sade ECB-rådsledamoten Aldo Hansson förra veckan att det inte finns något hinder för ett tvärt slut i september.

Förväntningar om en tidigare räntehöjning har fått euron att stiga mot dollarn. Bland andra vice ECB-chefen Vitor Constancio och den franske centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau har uttryckt oro över euron.

"Den senaste tidens utveckling för växelkursen är en osäkerhetskälla som kräver bevakning när det gäller dess möjliga nedåteffekter på importpriserna", sade Francois Villeroy de Galhau i förra veckan.

Vitor Constancio påpekade att ECB inte har något växelkursmål men att växelkursen påverkar inflationen och tillväxten.

Den ekonomiska tillväxten är annars ett glädjeämne och ECB betraktar nu att återhämtningsfasen i euroområdet har övergått i en expansionsfas, sade ledamoten Benoît Coeuré.

Den 26 oktober beslöt ECB-rådet att halvera de månatliga tillgångsköpen till 30 miljarder euro från årsskiftet 2017-2018. Köpen ska hållas på denna nivå åtminstone till slutet av september 2018.

ECB står beredd att fortsätta QE tills dess att det syns en uthållig justering av inflationsbanan som är förenlig med ECB:s inflationsmål, sade centralbanken då.

Enligt Bloombergs enkät bland 53 ekonomer trodde en majoritet på att ECB i mars ändrar sin framåtblickande guidning. I juli tillkännager ECB ett slutdatum för QE. Programmet förlängs till slutet av december 2018 och från oktober halveras storleken på köpen än en gång, nu till 15 miljarder euro per månad.

Enkäten visade att ECB väntas höja depositräntan för första gången under andra kvartalet 2019 och styrräntan under tredje kvartalet 2019. Synen är oförändrad sedan ECB:s förra penningpolitiska möte.

I QE-programmet (PSPP) har ECB hittills köpt obligationer för totalt cirka 1.900 miljarder euro sedan starten i mars 2015. 

Inflationen i euroområdet sjönk åter i november till 1,4 procent från 1,5 procent i november, huvudsakligen beroende på en nedgång i energipriserna. De sjönk till 2,9 procent från 4,7 procent.

Kärninflationen (alltså undantaget energi, livsmedel, alkohol och tobak) låg däremot stilla på 0,9 procent i december från november.

Och livsmedel, alkohol och tobak sjönk till 2,2 procent från 2,3 procent. Tjänster och industrivaror låg oförändrade på 1,2 procent respektive 0,4 procent.

Vidare sjönk industrins producentpriser till 2,8 procent i november på årsbasis från 2,5 procent i oktober.

Bland övrig statistik sjönk arbetslösheten till 8,7 procent i november - den lägsta nivån sedan januari 2009 - från 8,8 procent i oktober.

Industriproduktionen i euroområdet steg med 1,0 procent under november månad, jämfört med en månatlig uppgång på 0,4 procent i oktober. 

Detaljhandelsförsäljningen steg 0,2 procent i november efter en ökning på 0,2 procent i oktober.

Råoljepriset för Brentoljans enmånadstermin har stigit till omkring 69:50 dollar per fat från 62:75 dollar vid förra ECB-rådsmötet den 14 december.

Euron har stärkts till strax över 1:22 dollar från över 1:18 vid förra mötet.

Framtidstron steg i december till 116,0 i från 114,8, enligt EU-kommissionens konfidensindikator ESI. Decembersiffran var den högsta noteringen sedan oktober 2000.

Alla enskilda sektorsindikatorer steg. Mest steg finansiella tjänster, följt av tjänstesektorn, detaljhandeln, industri, byggsektorn och hushåll.

Även euroområdets ledande indikator för företagsklimatet BCI steg i december till 1,66 från 1,48 i november. Decembernoteringen var den högsta sedan 1985.

ECB:s tvåpelarstrategi tillmäter stor vikt vid ökningstakten för penningmängden (mätt som M3). I november sjönk M3 till 4,9 procent från 5,0 procent i oktober. 

Den historiska botten för euroområdets M3 nåddes på -0,4 procent i februari 2010. Den högsta noteringen historiskt var 12,4 procent i november 2008.

Ökningstakten för det smala penningmängdsmåttet M1 sjönk till 9,1 procent i november från 9,4 procent i oktober.

Bland privata krediter steg lånen till hushållen till 2,8 procent i årstakt i november från 2,7 procent oktober. Företagslånen steg till 3,1 procent från 2,9 procent.

ECB:s bank lending survey visade att bankernas kreditvillkor för utlåning till företag och hushåll i stort var oförändrade under fjärde kvartalet. Lånetillväxten fortsatte att få stöd av en bred efterfrågan inom alla kategorier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?