1515

ECB väntar sig ingen större effekt av en hård brexit

ECB väntar sig ingen större effekt av en hård brexit, utom för centralt clearade derivat. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen. 

"Vi måste se vad slutresultatet blir. Vi övervakar givetvis vad som sker. Helt klart hoppas vi att varje lösning inte äventyrar den inre marknadens integritet", sade han.

Enligt ECB:s beräkningar skulle påverkan på realekonomin i euroområdet vara dämpad. Effekten på finansmarknaden skulle inte vara betydande, men alltså med undantag för centralt clearade derivatinstrument.

ECB uppmanar alla privata aktörer att göra alla nödvändiga förberedelser för brexit, sade han.

I sitt inledningsanförande sade Mario Draghi att ECB:s framåtblickande guidning har gått igenom tre faser. Vid starten 2013 var syftet att isolera euroområdets finansieringsförhållanden. "Taper tantrum" i USA i maj-juni 2013 orsakade hög volatilitet. 

Den andra fasen avsåg att förstärka effektiviteten för ECB:s tillgångsköp (kvantitativa lättnader, QE). Genom att uttala ECB-rådets förväntningar om styrräntorna såg man till att tillgångsköpen inte motverkades av marknadsförväntningar om räntehöjningar.

Den tredje fasen, sedan juni i år, har uttryckt förväntan om att tillgångsköpen ska avslutas i december i år.

Det är viktigt att behålla kontrollen över vad penningpolitiken betyder, sade Mario Draghi.

"Vi måste försäkra investerare och allmänheten att den troliga ändringen i vårt program för tillgångsköp inte kommer att hämma återhämtningen och begränsa framstegen mot en normalisering av inflationen", sade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?