Annons

ECB-toppens försvar: ”Annars hade vi befunnit oss i en svår finanskris”

Inflationen i euroområdet kan falla under noll under de kommande månaderna, varnar ECB-ledamoten Isabel Schnabel. Samtidigt försvarar hon kraftfullt centralbankens massiva stödköp. 

”Annars hade vi förmodligen befunnit oss i en svår finanskris med oöverblickbara konsekvenser för ekonomi, sysselsättning och pris- och löneutveckling”, säger hon till Bloomberg. 

Isabel Schnabel.
Isabel Schnabel.Foto:Bloomberg

I början av juni utökade ECB sina stödköp för att mildra coronachocken mot ekonomin. 

”Inflationen kan ligga kvar på nära 0 procent långt in i nästa år, och till och med tryckas ned på negativa nivåer”, säger Isabel Schnabel och betonar att ECB inte bara kan stå och se på när pandemin splittrar euroområdets ekonomier. 

”Det skulle strida mot själva idén bakom en gemensam valuta.” 

Hennes försvar av centralbankens omfattande stödåtgärder ska ses i ljuset av den kritik som riktats mot att stimulanserna bygger upp onödigt stora risker. Den tyska författningsdomstolen slog nyligen fast att ECB inte tagit tillräcklig hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna i stort – som exempelvis hur köpprogrammet påverkar spararna – när de lanserade stödprogrammet PSPP 2015.  

 

 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?