ECB-topp avvisar IMF:s kritik

ECB-rådsledamoten och Bundesbankchefen Jens Weidmann bemötte på torsdagen kritik från IMF-chefen Christine Lagarde mot Tysklands överskott i handels- och bytesbalansen genom att säga att öka de offentliga utgifterna bara för att tackla detta sannolikt skulle vara ett "meningslöst åtagande".

Det rapporterar Bloomberg News.

Bundesbankchefen inledde en gemensam konferens mellan de två institutionerna i Frankfurt genom att säga att även om Tyskland behöver spendera bättre, så behöver de inte spendera mer.

Enligt honom bör landet försöka skifta de offentliga utgifterna "från konsumtion till investeringar".

Christine Lagarde, som också ska delta vid konferensen, hade bara några timmar tidigare skrivit en bloggpost där hon uppmanade Tyskland att öka sina utgifter för att lyfta tillväxten och förbereda för kostnaderna för en snabbt åldrande befolkning.

IMF-chefen ville bland annat se mer investeringar i offentlig infrastruktur, som vägar, järnvägar och digital infrastruktur.

"Vi behöver fråga varför tyska hushåll och företag sparar så mycket och investerar så lite, och vilken politik som kan lösa denna spänning", skrev hon.

Även om Jens Weidmann höll med om att pensionsreformer och "riktade investeringar i forskning, utbildning och, speciellt, digital infrastruktur" är nödvändiga så betonade han att det inte finns något behov av en expansiv finanspolitisk hållning.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?