1515

ECB till försvar för Riksbanken

Regeringens förslag till ändring av riksbankslagen hotar Riksbankens oberoende och förmåga att hantera kriser.

Det skriver ECB i ett skarpt formulerat remissvar.

ECB, med chefen Mario Draghi, skriver i ett remissvar att regeringen hotar Riksbankens oberoende.
ECB, med chefen Mario Draghi, skriver i ett remissvar att regeringen hotar Riksbankens oberoende.Bild:Michael Probst

I mars presenterade regeringen ett förslag till ny riksbankslag. Förslaget rör Riksbankens finansiella ställning och balansräkning. Bland annat vill regeringen att den svenska centralbankens egna kapital ska uppgå till högst 60 miljarder kronor. Regeringen föreslår också att Riksbanken mer än halverar sin valutareserv från 450 till 200 miljarder kronor.

I ett remissvar riktar Europeiska centralbanken, ECB, hård kritik mot förslaget.

”Det finns flera bestämmelser i utkastet till lagförslag som underminerar Riksbankens oberoende, inklusive dess finansiella oberoende och förmåga att självständigt utföra sina grundläggande funktioner inom penning- och valutapolitik”, skriver ECB.

Den tuffaste kritiken gäller Riksbankens valutareserv. Denna har i omgångar ökats på genom att Riksbanken begärt och fått lån från Riksgälden, som i sin tur lånar upp medel på den internationella kapitalmarknaden. I slutet av 2016 var Riksbanken skyldig Riksgälden 257 miljarder kronor.

Enligt Riksbanken var en läxa från finanskrisen att det behövs en rejäl buffert för det fall att brist på utländsk valuta skulle uppstå i det svenska banksystemet. Regeringen hävdar att det räcker att Riksbanken vid behov via Riksgälden kan låna upp de medel som behövs. Finansminister Magdalena Andersson uttryckte det i en intervju med Sveriges Radio som att ”några av de brandbilar som i dag står i Riksbankens garage nu kommer att flyttas över till Riksgäldens garage”.

Enligt ECB riskerar flytten att förlänga utryckningstiden i händelse av brand.

”Med hänsyn till bankernas likviditetsbehov av utländsk valuta samt den tid som kan krävas för att fylla valutareserven genom lån eller via centralbankens swappavtal, och eftersom en buffert för oförutsedda händelser rekommenderas, anser ECB i linje med ny, modellbaserad analys från IMF och Riksbanken att det inte är lämpligt att minska Sveriges befintliga valutareserv på 11 procent av BNP”, skriver ECB.

ECB är också kritisk till att Riksbanken enligt förslaget mer eller mindre omgående efter att lagen föreslagits träda i kraft den 1 januari 2018 ska återbetala de pengar den lånat av Riksgälden.

”I avsaknad av ett uttryckligt samtycke från Riksbanken representerar en sådan signifikant tillgångsöverföring ett betydande ingrepp i Riksbankens institutionella och finansiella oberoende enligt fördraget och stadgan, då det skulle påverka Riksbankens förmåga att självständigt hantera sina valutareserver och totala balansomslutning”, skriver ECB.

Sverige är inte medlem i EMU, men ECB påminner i sitt remissvar om att Sverige i egenskap av EU-medlem ändå måste anpassa sig.

”ECB vill understryka att även medlemsstater som har ett undantag, alltså även Sverige, som ännu inte deltar i den tredje etappen i den ekonomiska och monetära unionen, ändå har en lagstadgad skyldighet att anpassa stadgan för sina nationella centralbanker så att den är förenlig med fördraget och stadgan för Europeiska centralbankssystemet.”


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?