Bankens ledning hade bett om förlängd deadline på 20 dagar, fram till den 20 januari, för att genomföra den kapitalökning på 5 miljarder euro, motsvarande 48,5 miljarder kronor, som Monte dei Paschi di Siena behöver.
Orsaken till begäran om uppskov var regeringskrisen som har gjort det redan svåra uppdraget i stort sett omöjligt.
Men Europeiska centralbanken sa på fredagen nej och Mps-aktien störtdök på Milanobörsen.
Staten är via ekonomi- och finansministeriet den största aktieägaren i Mps. Därmed hamnar alltså ytterligare en glödhet potatis hos ekonomi- och finansminister Pier Carlo Padoan, som också ska få EU att godkänna statsbudgeten för 2017.
Nu gäller det att aktivera Plan B, nämligen ett statligt ingripande för att rädda både Monte dei Paschi di Siena och andra mindre banker som är underkapitaliserade.
”Jag har flera gånger påmint om vikten av att förstärka räddningsfonden Atlante…Men som alla känner till var det ingen som lyssnade på dem som hade en annan uppfattning”, sa Francesco Boccia, ordförande i deputeradekammarens finansutskott, på fredagen.
”Ingen” är i det här fallet Matteo Renzi, som enligt uppgift inte ville att problemen med krisbankerna skulle påverka utgången av folkomröstningen om grundlagsreformen i söndags.
Enligt morgontidningen La Repubblica har regeringen ett bankdekret på gång som eventuellt ska utfärdas redan på måndag. På måndag väntas även Italiens president Sergio Mattarella tillkännage sin lösning på regeringskrisen.
I båda fallen är det viktigt att det går fort för att undvika ytterligare oro och instabilitet på finansmarknaden.
Det är känt att Sergio Mattarella föredrar att återinkalla den ”gamla” regeringen med Matteo Renzi i spetsen för en snabb förtroendeomröstning i parlamentet.
Därmed kan Italien delta i EU-toppmötet den 15-16 december med representanter som är insatta i frågorna. Samtliga frågor är av stor vikt för landet, inte minst migration och ungdomsarbetslöshet.
Stämningen i Italien blir alltmer främlingsfientlig på grund av fortsatt låga ekonomisk tillväxt och att alltfler kommuner har svårt att ordna bostäder till nyanlända.
Om den gamla regeringen återinkallas får den i första hand i uppgift att driva igenom en ny vallag. Det blir med största säkerhet nyval nästa år, kanske redan i april.
Den stora populistiska Femstjärnerörelsen och Lega Nord har vind i seglen och vill gå till valurnorna så fort som möjligt.
Båda partierna suger upp missnöjet mot det politiska och ekonomiska etablissemanget medan landets traditionella höger- och mittenpartier i princip har försvunnit. Silvio Berlusconis Forza Italia, har så gott som helt förlorat sin attraktionskraft.