1515

ECB rör inte räntan

Europeiska centralbanken valde precis som analytikerna väntat sig att sitta still i båten vid marsmötet. Både räntorna och stödköpsprogrammet lämnas orörda.

Bild:AP

Europeiska centralbanken väljer att lämna räntorna oförändrade på torsdagen. Depositräntan är alltså kvar på minus 0,4 procent medan styrräntan ligger kvar på 0 procent och marginalräntan är oförändrad på 0,25 procent.

Inför mötet spådde analytikerna att ECB skulle sitta still i båten. Mario Draghi har i praktiken stängt ner spekulationerna om en nedtrappning av stödköpsprogrammet för året med draget i december, då ECB förlängde programmet till slutet av 2017 men meddelade att volymen kommer minskas från 80 till 60 miljarder euro per månad från och med april.

Det ser ut att ha lyckats. Konsensusprognosen är nu att centralbanken inte kommer att röra stödköpen förrän nästa år och att ett besked kommer tidigast efter sommaren. Analytikerna spår inte heller några räntehöjningar innan 2019.

Samma besked upprepas av ECB på torsdagen.

”Rådet fortsätter att förvänta sig att ECB:s räntor kommer att ligga kvar på nuvarande eller lägre nivåer under en längre tid och efter horisonten för stödköpsprogrammet”, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Centralbanken upprepar också att stödköpsprogrammet kan förlängas eller utökas om utsikterna försämras.

Euron försvagades något på beskedet men återhämtade sig snabbt och har handlats upp tidigare under torsdagen. Tio minuter efter ECB:s räntebesked handlas euron runt 1,0556 mot den amerikanska dollarn och runt 9,5405 mot den svenska kronan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?