Annons

ECB: Oförändrade utsikter på medellång sikt

De medelfristiga utsikterna för euroområdet är i stort sett oförändrade, trots tillväxten var högre än väntat under årets första halva. Den ökade volatiliteten i euron är en källa till osäkerhet och något som ECB övervakar.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Han sade att det underliggande inflationstrycket fortfarande är dämpat och att det fortsatt behövs betydande stimulanser för att få upp inflationen.

Mario Draghi sade att ECB är redo att agera med QE-programmet om det skulle behövas.

Under hösten kommer ECB att besluta om policykalibrering. Beslutet gäller policyn bortom 2017.

Prognosen för BNP-tillväxten höjs i år till 2,2 procent, från tidigare 1,9 procent. Det blir i så fall den snabbaste tillväxten sedan 2007.

Enligt ECB-chefen blir tillväxten i år starkare på grund av ett starkare momentum och riskerna mot tillväxten i stort är balanserade.

Beträffande inflationen sade han att den underliggande inflationen fortsatt behöver visa en uthållig uppåttrend och att kärninflationen väntas stiga gradvis.

Att inflationsprognoserna revideras ned för 2017 och 2019 beror främst på den starkare euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?