1515

ECB-ledamot: Måste hålla fast vid stimulanser

ECB måste vara tålmodiga med att hålla fast vid stimulanserna för euroområdet när den ekonomiska tillväxten misslyckas med att lyfta konsumentpriserna.

Det sade Peter Praet, ledamot av ECB:s direktion, på onsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

 

"Vi upplever utan tvivel en solid, brett baserad och uthållig ekonomisk återhämtning som bidrar till att minska gapen mellan produktion och arbetslöshet, men en frikoppling mellan tillväxt och inflation kvarstår", sade han i ett tal i Frankfurt.

Enligt ECB-företrädaren är utvecklingen för inflationen framöver fortsatt mycket beroende av den nuvarande ackommoderande penningpolitiska hållningen.

Peter Praet uppmärksammade särskilt oro för att lönerna inte tar fart trots den snabbaste ekonomiska tillväxten på ett årtionde och sjunkande arbetslöshet.

"Ett viktigt element som håller nere det underliggande pristrycket är dämpad lönedynamik, som formas av flera faktorer", sade han.

Han tillade att i takt med att ledig kapacitet i ekonomin fortsätter att absorberas så kommer reflationistiska krafter gradvis att byggas upp, och den traditionella Philipskurvekopplingen mellan inflation och konjunkturcykeln bör då åter gälla.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?