Annons

ECB-ledamot: Måste hålla fast vid stimulanser

ECB måste vara tålmodiga med att hålla fast vid stimulanserna för euroområdet när den ekonomiska tillväxten misslyckas med att lyfta konsumentpriserna.

Det sade Peter Praet, ledamot av ECB:s direktion, på onsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

 

"Vi upplever utan tvivel en solid, brett baserad och uthållig ekonomisk återhämtning som bidrar till att minska gapen mellan produktion och arbetslöshet, men en frikoppling mellan tillväxt och inflation kvarstår", sade han i ett tal i Frankfurt.

Enligt ECB-företrädaren är utvecklingen för inflationen framöver fortsatt mycket beroende av den nuvarande ackommoderande penningpolitiska hållningen.

Peter Praet uppmärksammade särskilt oro för att lönerna inte tar fart trots den snabbaste ekonomiska tillväxten på ett årtionde och sjunkande arbetslöshet.

"Ett viktigt element som håller nere det underliggande pristrycket är dämpad lönedynamik, som formas av flera faktorer", sade han.

Han tillade att i takt med att ledig kapacitet i ekonomin fortsätter att absorberas så kommer reflationistiska krafter gradvis att byggas upp, och den traditionella Philipskurvekopplingen mellan inflation och konjunkturcykeln bör då åter gälla.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?