ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ECB lämnar styrräntorna oförändrade

  • Foto: Julien Warnand

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade, men lovar också att hålla dem oförändrade längre.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 100 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

ECB-rådet ändrar den framåtblickande guidningen och räknar nu med att räntorna kommer att vara oförändrade åtminstone till och med första halvåret 2020, och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen konvergerar uthålligt mot nivåer som ligger under, men nära, 2 procent på medellång sikt. 

Tidigare talade ECB om oförändrad ränta åtminstone till slutet av 2019.

ECB upprepar samtidigt guidningen om återinvesteringarna.

"Rådet avser att fortsätta återinvestera, till fullo, de förfallande obligationerna som köpts under köpprogrammet under en utdragen period efter den första räntehöjningen från ECB, och i vart fall så länge som det krävs för att till fullo bibehålla gynnsamma likviditetsvillkor och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans", skriver ECB.

Centralbankschefen Mario Draghi håller en pressträff klockan 14.30 i dag. Där väntas han berätta mer om de jumbolån han har utlovat till europeiska banker. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer