Annons

ECB kan stödköpa mer italienskt

ECB är redo att tillfälligt utöka köpen av italienska statsobligationer om utfallet i söndagens folkomröstning om författningen skulle leda till kraftigt högre lånekostnader för landet.

Det uppger ECB-källor till Reuters.

Marknaden har minskat exponeringen mot italienska statspapper och bankaktier inför omröstningen på grund av risken för politisk turbulens. Nej-sidan har varit i ledning och om de vinner kan premiärminister Matteo Renzi tvingas bort, samtidigt som volatiliteten på marknaderna kan öka.

ECB skulle då kunna använda sitt nuvarande QE-program (köp för 80 miljarder euro per månad) för att motverka en fortsatt uppgång i italienska räntor efter valet.

Källorna uppger att QE-programmet är tillräckligt flexibelt för att tillåta en tillfällig utökning av de italienska köpen och att det inte nödvändigtvis måste godkännas av ECB-rådet, som har sitt nästa möte den 8 december, när de även ska ta ställning till en eventuell förlängning av QE-programmet bortom mars 2017.

Men källorna betonar att detta skulle begränsas till dagar eller veckor för att motverka omedelbar volatilitet, eftersom programmet är utformat för att få upp tillväxt och inflation och inte bekämpa kriser i enskilda länder.

Det innebär att om Italien eller dess banker behöver långsiktig finansiell hjälp så behöver Italien formellt be om sådant stöd.

"Rådet ser visst utrymme att hjälpa Italien, och det kommer att ske vid behov. QE-programmet har en inbyggd flexibilitet. Avgörande är att ECB måste vara övertygad om att volatiliteten kan bekämpas genom denna flexibilitet", sade en källa.

Italienska räntor handlas 7-8 punkter ned i längre löptider på tisdagen.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?