Annons

ECB ger grönt ljus för lettisk bankkonkurs

Den lettiska banken ABLV ska tillåtas att gå omkull och likvideras då en räddning inte ligger i det offentligas intresse.

Det uppgav EU:s Single Resolution Board, SRB, och ECB i två separata uttalanden på lördagen, enligt Reuters.

ABLV, som är Lettlands tredje största bank, har av amerikanska myndigheter anklagats för storskalig penningtvätt och har inte lyckats komma fram med en räddningsplan efter att kunderna flytt och de ansvariga inte kunnat presentera nytt kapital.

ECB uppgav att likviditeten minskat betydligt och att banken troligen inte kommer att kunna betala sina skulder eller fullgöra sina åtaganden. Banken har inte haft tillräckliga medel för att hantera stora utflöden av insättningar innan proceduren med den lettiska insättningsgarantin tar vid.

Lettlands premiärminister Mariks Kucinskis sade att de ansvariga myndigheterna på måndagen ska ha ett möte för att diskutera läget och eventuella följdverkningar för andra banker.

SRB uppgav att ABLV inte har några avgörande funktioner och att dess konkurs inte väntas ha några betydande allvarliga inverkningar på den finansiella stabiliteten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?