1515
Annons

ECB-chefen: EU kommer inte lämna Irland i sticket

Det är osannolikt att EU skulle lämna Irland i sticket vid en hård brexit.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen. 

Han underströk att det var hans personliga åsikt och att frågan inte har diskuterats.

Mario Draghi nyanserade sitt tidigare uttalande om att effekten av en hård brexit inte skulle bli betydande på euroområdet med att enskilda länder skulle kunna påverkas mer. Irland är särskilt utsatt, sade han.

”Skulle resten av unionen lämna Irland ensamt? Det är osannolikt med tanke på våra värderingar, som solidaritet”, sade han.

Brittisk rapport: Brexit tynger företagen

Foto:Frank Augstein

Storbritanniens handel med EU har skadats av brexit, konstateras i en tvärpolitisk parlamentsutredning som presenterades på onsdagen.

Det handlar bland annat om mer pappersarbete och allmänt ökad byråkrati för brittiska företag. Lägg därtill leveransförseningar på grund av gränstvister och annat krångel. I rapporten, som det brittiska parlamentets kommitté för ”offentliga medel” står bakom, poängteras samtidigt att det ibland är svårt att skilja effekterna av brexit från effekterna av pandemin.

Men kommitténs huvudslutsats, och den ”enda påvisbara effekten” av Storbritanniens utträde från EU:s inre marknad och tullunion i början av förra året, var att företagen fick ökade bördor.

”Nya gränsarrangemang har lagt till kostnader för företagen”, står det i rapporten där det också noteras att den brittiska regeringen nu har ”mycket mer arbete” att göra för att lindra de problem som företagen drabbas av.

Rapportens slutsatser står i bjärt kontrast till den bild som brexitförespråkare med nuvarande premiärminister Boris Johnson i spetsen målade upp inför folkomröstningen 2016 om det brittiska medlemskapet i EU.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera