Annons

ECB: Bankers utlåning till Turkiet är farlig

ECB har uttryckt oro för de största europeiska bankernas utlåning till Turkiet efter lirans kraftiga försvagning, skriver Financial Times.

Turkiska liran har försvagats med 33 procent mot dollarn under året. Under natten till fredagen tappade valutan ytterligare 3 procent efter nya amerikanska sanktioner mot landet.

Bild:TT

Liraförsvagningen påverkar intjäningen i europeiska banker med stora investeringar och tillgångar i Turkiet.

Tillsynsmyndigheten identifierar särskilt bankerna BBVA, UniCredet and BNP Paribas som de institutionerna med störst exponering mot liran. Situationen bedöms emellertid ännu inte som kritisk.

Enligt tillsynsmyndigheten är de stora riskerna förknippade med att turkiska låntagare inte är hedgade mot lirans försvagning och eventuellt kan brista i betalningen i utländska lån, vilka utgör upp till 40 procent och den turkiska banksektorns tillgångar.

Valutaförsvagningen har också bidragit till att lokala turkiska banker exponeras på grund av den kraftiga utlåningen av utländska valutor i Turkiet. Analytiker vid Goldman Sachs skrev i en kommentar i veckan att en ytterligare försvagning till 7:10 mot dollarn skulle "kunna erodera bankernas överskottskapital". 

Liran handlas i skrivande stund till 5:72 mot dollarn, en ny bottennotering.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?