1515
Annons

EBM har genomfört ny husrannsakan mot Swedbank

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har på onsdagen genomfört ytterligare en husrannsakan på Swedbanks huvudkontor.

Det bekräftar bankens advokat Hans Strandberg för Di.

Foto:Marcus Ericsson/TT

På onsdagen genomförde EBM en ny husrannsakan på Swedbanks SWED A +0,25% Dagens utveckling huvudkontor i Sundbyberg. Uppgiften bekräftas av Swedbanks advokat Hans Strandberg.

”Jag kan bekräfta att polisen har varit på Swedbank och fått ytterligare handlingar”, säger han.

EBM:s utredning mot Swedbank har två brottsrubriceringar: grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

Hans Strandberg uppger att onsdagens husrannsakan inte föranletts av nya brottsmisstankar.

”Det är ganska vanligt att en åklagare kommer fram till att det är ytterligare dokument som man vill se. I så här stora utredningar är det snarast regel”, säger han.

Vid den förra husrannsakan den 27 mars uppstod en dispyt kring dokument som EBM ville ta del av, men där banken hänvisade till advokatsekretess. Det gällde inte minst den så kallade Grimstadrapporten, en rapport om bankens penningtvättsrisker i Baltikum skriven av den norska advokaten Erling Grimstad. Som Di tidigare skrivit, med hänvisning till källor, pekar rapporten på stora brister i Swedbanks arbete med att förhindra penningtvätt.

Men vid onsdagens husrannsakan ska EBM ha fått alla handlingar som myndigheten ville ta del av, uppger Hans Strandberg.

”De har fått precis det som de vill ha”, säger han.

Di har sökt ansvarig åklagare på EBM, chefsåklagare Thomas Langrot, men han har avböjt att ge några kommentarer.

 

Inga åtgärder efter FI:s razzia-flopp

Finansinspektionens, FI:s, fiaskoartade razzia mot Swedbank ser inte ut att leda till ökade befogenheter.

Hos myndigheten själv har frågan ”aldrig varit aktuell” och finansmarknadsministern ser inget behov.

I förra veckan kunde Di avslöja hur det gick till när FI i september 2019 genomförde en tidigare okänd gryningsräd mot Swedbanks huvudkontor. Syftet med insatsen var att undersöka ett kassaskåp i vilket en visselblåsare påstod att att banken gömt usb-stickor med dokument eller delar av dokument som mörkats för tillsynsmyndigheten.

Razzian blev dock ett misslyckande. Först efter en längre tids väntan fick FI tillgång till kassaskåpet, men då gick det inte att utesluta att någon hade tömt skåpet på sådant man inte ville att myndigheten skulle hitta. FI fick därmed åka hem utan egentligt svar på den fråga som föranledde besöket.

FI har inte tillgång till några tvångsmedel och har inte heller möjlighet att begära handräckning av polis, vilket en del andra tillsynsmyndigheter kan – däribland Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Blir FI exempelvis inte insläppt genom en dörr finns det därför inte mycket myndigheten kan göra åt situationen.

Fiaskot på Swedbank har dock inte fått FI att önska sig utökade befogenheter.

”FI är inte en polisiär myndighet och har inte påtalat ett behov av tvångsmedel till regeringen”, uppger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI.

Max Elger (S), finansmarknadsminister.
Max Elger (S), finansmarknadsminister.Foto:Sören Andersson/TT

Ska jag förstå det som att FI inte ser något behov av tvångsmedel, trots erfarenheterna från exempelvis undersökningen mot Swedbank?

”Frågan har inte varit aktuell.”

Inte heller finansmarknadsminister Max Elger (S) ser något sådant behov.

”Jag upplever nog i dag att Finansinspektionen har erforderliga medel för att genomdriva sin vilja vid inspektioner eftersom de har trovärdiga hot i den reglering vi har”, säger han till Di.

”Ordningen är att den bank som inte samarbetar med Finansinspektionen bryter mot den reglering vi har, och det innebär att ytterst kan Finansinspektionen besluta om att dra in banktillståndet.”

Swedbank fick dock inte tillståndet indraget. Straffet från FI blev böter på 4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med det maximala bötesbeloppet på 5,6 miljarder kronor. 4 miljarder kronor motsvarade knappt en fjärdedel av Swedbanks vinst samma år. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera