1515
Annons

EBM gör razzia mot Starbreeze huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten genomförde på onsdagsmorgonen ett tillslag mot spelbolaget Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.

Bakom räden ligger misstankar om grovt insiderbrott.

På bilden syns personal från EBM utanför Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.
På bilden syns personal från EBM utanför Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.Foto:JONAS ENG
Flera beslagtagna föremål bars ut från kontoret.
Flera beslagtagna föremål bars ut från kontoret.Foto:JONAS ENG

På onsdagsmorgonen slog Ekobrottsmyndigheten, EBM, till mot det krisande spelbolaget Starbreeze STAR B +0,44% Dagens utveckling huvudkontor. Civilklädda poliser tog sig då in i företagets lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm, och ett par timmar senare lämnade de med ett antal beslagtagna föremål, däribland en dator.

Samtidigt kom det in handlingar till Stockholms tingsrätt där det framgår att en person -  identiteten är belagd med sekretess -  är misstänkt för insiderbrott och därför har fått en offentlig försvarare.

EBM bekräftar för Di att det pågår en förundersökning om misstänkt grovt insiderbrott i Starbreeze.

"Finansmarknadskammaren har i dag genomfört flera husrannsakningar gällande misstankar om grovt insiderbrott med kopplingar till spelbolaget Starbreeze. En av husrannsakningarna har genomförts på Starbreeze kontor i centrala Stockholm. En person är frihetsberövad", uppger Niklas Ahlgren, presstalesperson på EBM, för Di.

Förundersökningsledare är chefsåklagare Thomas Langrot.

"Det pågår en förundersökning med anledning av de artiklar som har figurerar i massmedia. Det är bland annat de artiklar som ni har tagit fram", säger han.

Han bekräftar att en person är gripen som misstänkt för grovt insiderbrott i Starbreeze, men vill inte uppge vem.

Två höga chefer sålde nyligen stora mängder aktier i Starbreeze. Det handlar om Bo Andersson Klint, som i måndags avgick som vd, och den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog.

I mitten av november sålde Sebastian Ahlskog hela sitt innehav i Starbreeze för totalt 3,3 miljoner kronor. Vid ungefär samma tidpunkt sålde Bo Andersson Klint aktier för totalt 18,6 Mkr.

Affärerna gjordes på aktiekurser runt 4-6 kronor. Sedan dess har Starbreeze vinstvarnat för 2019, initierat kostnadsbesparningar, bytt vd samt ansökt, och beviljats, företagsrekonstruktion med anledning av likviditetsbrist. Dessa händelser har fått aktiekursen att falla 75-80 procent jämfört med de kurser som cheferna sålde på.

Starbreeze ir-chef Ann Charlotte Svensson har tidigare bekräftat för Di att Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog var upptagna i den loggbok för insiderinformation som upprättades den 15 november, enligt företagets uppgifter med anledning av interna diskussioner om ett eventuellt vd-byte samt eventuella kostnadsbesparningar. Informationen offentliggjordes senare i pressmeddelanden den 3 december respektive den 23 november, enligt vad Starbreeze har rapporterat till Finansinspektionen.

Både Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog sålde aktier den 15 november, det vill säga samma dag som de enligt Starbreeze fördes in i den interna loggboken för insiderinformation. Bo Andersson Klint sålde även aktier även efter detta datum, men vad gäller hans försäljningar har Starbreeze uppgett att det handlade om tvångsförsäljningar av banken.


Cinclus Pharma tar in en kvarts miljard – EQT-grundare bland investerarna

Cinclus Pharma tar in nära en kvarts miljard kronor i en riktad emission inför bolagets stundande börsnotering. Riskkapitalfonden Eir Ventures och pensionsfonden Fjärde AP-Fonden syns ibland investerarna, tillsammans med EQT-grundaren Jan Ståhlbergs investmentbolag Trill Impact som är investeringsrundans huvudinvesterare. 

EQT-grundaren Jan Ståhlberg.
EQT-grundaren Jan Ståhlberg.Foto:Oskar Omne, Andrey Rudakov

Life science-bolaget Cinclus Pharma tar in 240 miljoner kronor i vad som blir bolagets tredje investeringsrunda. EQT-grundaren Jan Ståhlbergs investmentbolag Trill Impact gör enligt egen uppgift sin första större investering och står som rundans ledande investerare.

”En tredjedel av finansieringen kommer från tidigare ägare och två tredjedelar kommer från nytillkomna ägare. Vi vill ju bredda basen inför IPO:n så det är jätteroligt. Sen är det bra uppslutning från existerande ägare i dessa tider”, säger ordförande Lennart Hansson.

Investerarna är bland annat Trill Impact (huvudinvesterare), Eir Ventures, Irrus Investments, Fjärde AP-fonden och Linc, där de två sistnämnda har varit med i tidigare investeringsrundor – men att bredda investerarbasen ses som en prioritet.

”Det är för att få med branschkunniga, långsiktiga ägare som också har ammunition för att kunna delta i IPO:n framåt.”

Pengarna tas in i förberedelse för bolagets fas 3-studie vilket ligger till grund för ett marknadsgodkännande. Ytterligare studier som ger bolaget marknadsexklusivitet i USA kommer också att finansieras för att få komplement till det patentskydd som finns. 

”Grundargruppen har Astra-bakgrund (Astra Zeneca, Di:s anm.) som har jobbat i det här fältet. Det sista stora avgörande studien är kvar och ambitionen är att inleda den under 2023 och ha den klar under 2024”, säger Lennart Hansson.

Enligt Lennart Hansson bygger läkemedelskandidaten som är en ny behandling för gastroesofageal refluxsjukdom, på redan upparbetade vägar, vilket han tror kommer underlätta med marknadsgodkännanden. 

Så det är en ”säkrare investering” ur en investerarsynpunkt?
”Det som gör att vi tror att det här har en väldigt stor potential är att det finns ett stort medicinskt behov, och jämfört med de flesta andra biotech-projekten så har det här en betydligt lägre utvecklingsrisk. En del av substansen som vi har utvecklat har testats i över 2.000 patienter av Astra tidigare.” 

Bolaget har enligt Lennart Hansson tagit molekylen som Astra Zeneca tidigare jobbat med och utvecklat den.

”Men vi vet att den funkar och att den gör sitt jobb så den risken bär vi inte med oss”, säger han och fortsätter: 

”Sen har vi inte behov av att skapa nya regulatoriska processer utan vi kan gå på de väletablerade spåren.” 

Har ni påverkats av den rådande konjunkturen?
”Biotech i synnerhet har varit pressat under en ganska lång tid. Det är otroligt osäkra tider men det har gått väldigt bra för oss.”

Och faktum är att utanför börsen är intresset fortsatt väldigt stort. Cinclus blir med sin emission det tredje onoterade life science-bolaget att ta in pengar på kort tid. I början på maj skrev Di om hur medicinteknikbolaget A3P Biomedical tagit in över 400 miljoner kronor, och i slutet på mars tog XNK Therapeutics in 132 miljoner kronor i sin investeringsrunda.

Cinclus har som mål att genomföra en börsnotering runt årsskiftet, men Lennart Hansson flaggar för att det rådande marknadsläget kan sätta käppar i hjulet för noteringen. 

”Är marknaden iskall så är den, även om man har ett superprojekt.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?