Hoppa till innehållet

Annons

EBM gör razzia mot Starbreeze huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten genomförde på onsdagsmorgonen ett tillslag mot spelbolaget Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.

Bakom räden ligger misstankar om grovt insiderbrott.

På bilden syns personal från EBM utanför Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.
På bilden syns personal från EBM utanför Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.Foto: JONAS ENG
Flera beslagtagna föremål bars ut från kontoret.
Flera beslagtagna föremål bars ut från kontoret.Foto: JONAS ENG

På onsdagsmorgonen slog Ekobrottsmyndigheten, EBM, till mot det krisande spelbolaget Starbreeze STAR B -18,18% Dagens utveckling huvudkontor. Civilklädda poliser tog sig då in i företagets lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm, och ett par timmar senare lämnade de med ett antal beslagtagna föremål, däribland en dator.

Samtidigt kom det in handlingar till Stockholms tingsrätt där det framgår att en person -  identiteten är belagd med sekretess -  är misstänkt för insiderbrott och därför har fått en offentlig försvarare.

EBM bekräftar för Di att det pågår en förundersökning om misstänkt grovt insiderbrott i Starbreeze.

"Finansmarknadskammaren har i dag genomfört flera husrannsakningar gällande misstankar om grovt insiderbrott med kopplingar till spelbolaget Starbreeze. En av husrannsakningarna har genomförts på Starbreeze kontor i centrala Stockholm. En person är frihetsberövad", uppger Niklas Ahlgren, presstalesperson på EBM, för Di.

Förundersökningsledare är chefsåklagare Thomas Langrot.

"Det pågår en förundersökning med anledning av de artiklar som har figurerar i massmedia. Det är bland annat de artiklar som ni har tagit fram", säger han.

Han bekräftar att en person är gripen som misstänkt för grovt insiderbrott i Starbreeze, men vill inte uppge vem.

Två höga chefer sålde nyligen stora mängder aktier i Starbreeze. Det handlar om Bo Andersson Klint, som i måndags avgick som vd, och den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog.

I mitten av november sålde Sebastian Ahlskog hela sitt innehav i Starbreeze för totalt 3,3 miljoner kronor. Vid ungefär samma tidpunkt sålde Bo Andersson Klint aktier för totalt 18,6 Mkr.

Affärerna gjordes på aktiekurser runt 4-6 kronor. Sedan dess har Starbreeze vinstvarnat för 2019, initierat kostnadsbesparningar, bytt vd samt ansökt, och beviljats, företagsrekonstruktion med anledning av likviditetsbrist. Dessa händelser har fått aktiekursen att falla 75-80 procent jämfört med de kurser som cheferna sålde på.

Starbreeze ir-chef Ann Charlotte Svensson har tidigare bekräftat för Di att Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog var upptagna i den loggbok för insiderinformation som upprättades den 15 november, enligt företagets uppgifter med anledning av interna diskussioner om ett eventuellt vd-byte samt eventuella kostnadsbesparningar. Informationen offentliggjordes senare i pressmeddelanden den 3 december respektive den 23 november, enligt vad Starbreeze har rapporterat till Finansinspektionen.

Både Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog sålde aktier den 15 november, det vill säga samma dag som de enligt Starbreeze fördes in i den interna loggboken för insiderinformation. Bo Andersson Klint sålde även aktier även efter detta datum, men vad gäller hans försäljningar har Starbreeze uppgett att det handlade om tvångsförsäljningar av banken.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Klimatneutrala om sju år: ”Alla letar efter lösningar”

De vill bli klimatneutrala – om sju år.

Nu är byggbranschens arbete att lyckas med med det ”omöjliga” igång.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften, inget företag sitter ensamt med alla svar och alla letar efter lösningar, säger Mikael Hallengren, produktionschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Pilotprojekt med klimatneutralt kvarter

Bygg- och fastighetsbranschen står för 20 procent av Sveriges klimatavtryck, enligt en rapport från Boverket. Till år 2045 har bygg- och anläggningsbranschens färdplan satt målet att siffran ska bli noll – Ikano Bostad vill lyckas ännu snabbare:

– Produktionen av material till nya bostäder har en hög klimatpåverkan, därför vill vi spänna bågen ännu mer och sikta på 2030. Vi vill verkligen ställa om produktionen och tror det är möjligt att nå dit. Men då behöver vi också jobba betydligt mer med andra material än vad vi byggt med historiskt, säger Mikael Hallengren.

Därför har man sjösatt flera utvecklingsprojekt, däribland att bygga mer i trä men också att hitta effektivare metoder att bygga hus i betong.

– Vi tror fortfarande att betong är en bra metod för flerbostadshus, det har viktiga egenskaper andra material saknar. Därför jobbar vi med två spår: Ett är förflytta standarden för hur vi bygger med betong. Både betong som produkt, men även med planering och genomförande för att få minskad klimatpåverkan genom hela byggprocessen. Ett annat spår är att öka inslagen av träproduktion. Att jobba med flera material ökar stabiliteten i själva byggandet i en osäker omvärld.

För att nå målet redan 2030 har Ikano Bostad tagit fram en strategi där konkreta målsättningar, som frågan kring betong och trä, ska uppnås. (se faktaruta). Kvarteret Fröa i nya Malmöstadsdelen Elinegård är Ikano Bostads första klimatneutrala projekt.

– Vi har många initiativ och utvecklingsprojekt som leder till minskat klimatavtryck i våra projekt. Vi har även ökat takten i samarbetet med våra strategiska leverantörer. En viktig del är engagemanget i verksamheten för att arbeta fram klimateffektivare lösningar i våra projekt, säger Hallengren och fortsätter:

– Bland annat arbetar vi med återvunnen isolering och isoleringsmaterial som ger lägre klimatavtryck, som förutom att ge välisolerade och täta hus också ger lägre energiförbrukning. Vi jobbar även med återvunnet stål. En sak jag tror många boende uppskattar är att vi planterar mycket gräs, buskar och träd. Det är inte bara fint utan binder också koldioxid effektivt och ger jorden ett tillskott av biogent kol för att kompensera en del av utsläppen. Solceller på taken för egenproducerad el har också blivit allt vanligare.

Samtidigt efterlyser Hallengren mer samarbete mellan branschens olika aktörer, detta gäller såväl leverantörer som byggföretag, för att öka takten i omställningen.

– Det finns flera framgångsrika branschöverskridande lokala initiativ som vi är verksamma inom, där vi både bidrar och lär oss. Vi hoppas de initiativen kan bli en katalysator för att komma igång nationellt och få en samordning, säger han och pekar på en konkret åtgärd som skulle behövas:

– Vi behöver enas nationellt kring vad som ska gälla när man beräknar klimatpåverkan, så att man inte har lokala avvikelser utan har en enhetlig standard. Redan idag finns det krav på klimatdeklarationer på allt som byggs, men vi saknar gemensamma riktlinjer för gränsvärden. Det här behöver vi samordna oss kring, säger Hallengren och lägger till:

– De företag som inte kan lösa de här frågeställningarna kommer inte vara konkurrenskraftiga eftersom kunderna efterfrågar svaren. Ta hållbara beslut i ditt företagen, annars blir det svårt att överleva på sikt.

EXTERN LÄNK: Så ska deras tuffa klimatmål nås

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera