ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

EBM gör razzia mot Starbreeze huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten genomförde på onsdagsmorgonen ett tillslag mot spelbolaget Starbreeze huvudkontor i centrala Stockholm.

Bakom räden ligger misstankar om grovt insiderbrott.

På onsdagsmorgonen slog Ekobrottsmyndigheten, EBM, till mot det krisande spelbolaget Starbreeze huvudkontor. Civilklädda poliser tog sig då in i företagets lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm, och ett par timmar senare lämnade de med ett antal beslagtagna föremål, däribland en dator.

Samtidigt kom det in handlingar till Stockholms tingsrätt där det framgår att en person -  identiteten är belagd med sekretess -  är misstänkt för insiderbrott och därför har fått en offentlig försvarare.

EBM bekräftar för Di att det pågår en förundersökning om misstänkt grovt insiderbrott i Starbreeze.

"Finansmarknadskammaren har i dag genomfört flera husrannsakningar gällande misstankar om grovt insiderbrott med kopplingar till spelbolaget Starbreeze. En av husrannsakningarna har genomförts på Starbreeze kontor i centrala Stockholm. En person är frihetsberövad", uppger Niklas Ahlgren, presstalesperson på EBM, för Di.

Förundersökningsledare är chefsåklagare Thomas Langrot.

"Det pågår en förundersökning med anledning av de artiklar som har figurerar i massmedia. Det är bland annat de artiklar som ni har tagit fram", säger han.

Han bekräftar att en person är gripen som misstänkt för grovt insiderbrott i Starbreeze, men vill inte uppge vem.

Två höga chefer sålde nyligen stora mängder aktier i Starbreeze. Det handlar om Bo Andersson Klint, som i måndags avgick som vd, och den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog.

I mitten av november sålde Sebastian Ahlskog hela sitt innehav i Starbreeze för totalt 3,3 miljoner kronor. Vid ungefär samma tidpunkt sålde Bo Andersson Klint aktier för totalt 18,6 Mkr.

Affärerna gjordes på aktiekurser runt 4-6 kronor. Sedan dess har Starbreeze vinstvarnat för 2019, initierat kostnadsbesparningar, bytt vd samt ansökt, och beviljats, företagsrekonstruktion med anledning av likviditetsbrist. Dessa händelser har fått aktiekursen att falla 75-80 procent jämfört med de kurser som cheferna sålde på.

Starbreeze ir-chef Ann Charlotte Svensson har tidigare bekräftat för Di att Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog var upptagna i den loggbok för insiderinformation som upprättades den 15 november, enligt företagets uppgifter med anledning av interna diskussioner om ett eventuellt vd-byte samt eventuella kostnadsbesparningar. Informationen offentliggjordes senare i pressmeddelanden den 3 december respektive den 23 november, enligt vad Starbreeze har rapporterat till Finansinspektionen.

Både Bo Andersson Klint och Sebastian Ahlskog sålde aktier den 15 november, det vill säga samma dag som de enligt Starbreeze fördes in i den interna loggboken för insiderinformation. Bo Andersson Klint sålde även aktier även efter detta datum, men vad gäller hans försäljningar har Starbreeze uppgett att det handlade om tvångsförsäljningar av banken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer