Annons

EBM fyller på med åklagare

Finansmarknadskammarens akuta personalkris är löst, och mer därtill. Efter att två av fyra åklagare slutat på kort tid är nu vakanserna fyllda – och snart växer gruppen till fem åklagare.

REKRYTERAR. Gunilla Sandblom, chef för finansmarknadskammaren.
REKRYTERAR. Gunilla Sandblom, chef för finansmarknadskammaren.Bild:Evelina Carborn

Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har renodlats för att bygga upp specialistkompetens i att utreda insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan och vissa svindlerier.

I somras led dock kammarens tidigare chef, Martin Tidén, ett svidande nederlag då samtliga åtalade i HQ-målet frikändes.

Under hösten kunde Di berätta att två av fyra åklagare skulle sluta. En av dem, Pontus Hamilton, har byggt upp det stora insideråtal kring Fingerprint Cards som bland andra omfattar storägaren Johan Carlström. Pontus Hamilton valde i stället att utreda krigsbrott vid internationella åklagarkammaren.

Men nu är han ersatt.

”I dag tillträdde Thomas Langrot sin nya tjänst”, berättar Gunilla Sandblom, chef för finansmarknadskammaren.

Den nye medarbetaren kommer från EBM:s tredje kammare, den som nu har fått hand om den gigantiska utredningen av pensionshärvan i Falcon Funds.

”Thomas Langrot är en väldigt erfaren åklagare som har jobbat länge på Ekobrottsmyndigheten och haft många stora, komplicerade utredningar”, säger Gunilla Sandblom.

Thomas Langrot har dock på tredje kammaren haft en helt annan typ av ärenden, som skattebrott och bokföringsbrott.

Känner du dig förtröstansfull inför att Thomas Langrot ska klara av den förändringen?
”Ja, det gör jag.”

Men snart behövs ännu ett skrivbord.

”Vi har ytterligare en åklagare på väg in, vi befinner oss mitt i en rekryteringsprocess. Det borde vara klart i början på nästa månad vem det blir”, avslöjar Gunilla Sandblom.

Med fem åklagare på plats blir enheten större än någonsin.

”Under de sista åren har tanken varit att det ska vara fyra åklagare”, säger Gunilla Sandblom.

Gunilla Sandblom pekar på svårigheten i att vara en liten enhet. Försvinner en åklagare, och en är upptagen av ett stort mål som tar lång tid, uppstår ett personalproblem.

”Det har vi haft periodvis”, säger Gunilla Sandblom.

Hur känns det att få de här resurserna?
”Jättebra, förstås. Vi behöver ha fler åklagare som kan den här materian.”

Det är nu också helt klart att den som tar över Fingerprint Cards är kammaråklagare Olof Kronlund.

Vem som bistår honom i rättegången, som ska inledas i april, är dock inte spikat.

”Det är ett sådant mål där jag tycker det är självklart att de ska vara två stycken.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?