1515

EBM befarar lavin av brott i spåren av corona

Det kan bli en lavinökad ökning av brottsamälningarna till Ekobrottsmyndigheten i spåren av regeringens krispaket för företag.

Chefsåklagare Stefan Lundberg.
Chefsåklagare Stefan Lundberg.Foto:Anders Wiklund/TT

Det säger chefsåklagare Stefan Lundberg till Sveriges Radio. Organiserad brottslighet riktad mot regeringens åtgärder som utökade lånemöjligheter, anstånd med skatteinbetalningar och inte minst ersättning vid korttidspermitteringar är redan i gång. 

Det säger Stefan Lundberg till Ekot. 

”Det kan bli en massiv påverkan för Ekobrottsmyndigheten. Det kan bli en lavinartad ökning av brottsanmälningar till oss. Men de kommer alltid med en viss eftersläpning”, säger Stefan Lundberg.

Han säger att det har kommit in rejält med tips, till såväl myndigheter som fack. 

Kontrollsystem saknas inte. Är man restförd hos kronofogden eller inte registrerad som arbetsgivare fångas man sannolikt upp av systemet, enligt Stefan Lundberg.

”Men det finns ju även bedragare som är betydligt mer organiserade och kvalificerade, där tror jag att det är betydligt svårare att fånga upp dem. Och de gör ju ofta så att de skaffar bolag som ser bra ut, och som klarar sådana här kontroller”, säger han till Ekot. 

Att krispaketen organiseras av flera olika myndigheter, och att ansökningarna ska hanteras under kort tid, gör jobbet svårare. Och det är viktigt att avslöja brotten innan pengarna betalas ut. 

”Det är inte bra att ha fokus på efterkontroller och försöka ta tillbaka pengarna i efterhand. De kriminella är inte kända för att betala tillbaka i efterhand, det funkar med laglydiga aktörer.”

Stefan Strömberg har fått regeringens uppdrag att utreda coronarelaterade ekobrottslighet. Men det går inte att vänta på hans utredning, som ska vara klar till årsskiftet, enligt åklagaren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?