Hoppa till innehållet

Annons

Ebbas mamma: Intresset för stiftelsen har minskat

Jeanette Åkerlund förlorade sin dotter Ebba i terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Arbetet med stiftelsen Ebbas änglar har blivit ett ljus i tillvaron, men i takt med att åren har gått har intresset från omvärlden minskat. Samtidigt är behovet bland ekonomiskt utsatta barn större än någonsin.

Jeanette Åkerlund, som i sin dotters minne driver stiftelsen Ebbas änglar som varje år delar pengar till barn som saknar ekonomiska förutsättningar.
Jeanette Åkerlund, som i sin dotters minne driver stiftelsen Ebbas änglar som varje år delar pengar till barn som saknar ekonomiska förutsättningar.Foto:My Matson

Förra året var det fem år sedan terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm, där Jeanette Åkerlunds 11-åriga dotter Ebba omkom. När det närmade sig 7 april i år märkte Jeanette Åkerlund en tydlig skillnad i intresset kring årsdagen från olika medier. 

”På samma sätt har stödet och intresset för stiftelsen minskat. Och får vi inget stöd så finns det ingen stiftelse heller. Vi har inte ekonomin som krävs för att marknadsföra oss och nå ut.”  

Insamlingsstiftelsen Ebbas Änglar delar varje år ut pengar till barn i Sverige som saknar ekonomiska förutsättningar att utvecklas inom framför allt idrott eller kultur. Det kan handla om terminsavgifter till sång- och dansklasser, bidrag till kläder eller kostnader för tågresor till idrottsläger. Pengarna som delas ut kommer från gåvor från privatpersoner, företag och organisationer. 

”Det finns fler organisationer som också stödjer ungdomar som idrottar, men vi har utgått från Ebba som utöver det var väldigt intresserad av kultur i olika former. Det finns inte lika många organisationer som delar ut pengar till barn som håller på med balett, dans, konståkning eller konst överlag.”

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och dåvarande statsminister Magdalena Andersson vid förra årets minnestund på Sergels torg, fem efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och dåvarande statsminister Magdalena Andersson vid förra årets minnestund på Sergels torg, fem efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.Foto:Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som Jeanette Åkerlund värjer sig för att medverka i intervjuer vill hon gärna förmedla stiftelsens arbete och eftersöker mer stöd från näringslivet och privatpersoner för att kunna hjälpa fler barn.

”Jag kan bli alldeles tårögd när jag läser ansökningarna. Ibland skulle man vilja vara en fluga på väggen när de får köpa sin utrustning eller när de kan fortsätta att spela i sitt lag.”

I år skickade stiftelsen ut över 400 utskick med planscher till skolor, fritidsgårdar och skolbibliotek med information om hur man ansöker. Totalt landade det i drygt 30 ansökningar, vilket är långt ifrån så många som stiftelsen hade hoppats på. 

I en undersökning som gjordes av Rädda Barnen, Majblomman, Hyresgästföreningen och Röda Korset i mars uppgav 36 procent av Sveriges ensamstående mammor att de under det senaste halvåret inte haft råd att klä barnen efter årstiden. Enligt Rädda Barnen lever 9,2 procent i barnfattigdom i Sverige i dag och det svårare ekonomiska läget märks av menar Jeanette Åkerlund.

”Under de här åren har vi aldrig fått så många förfrågningar om hur man ansöker som den här våren. Vi ser ett ökat behov, folk har det faktiskt ganska tufft. Jag tror att det är väldigt många som glömmer bort det, för att vi tror att vi bor i ett land där alla får den hjälp och det stöd som de får. Jag tycker att arbetet med det här är otroligt viktigt”, säger Jeanette Åkerlund. 

”Jag vill inte att Ebbas namn bara ska förknippas med den fruktansvärda dagen, utan också ge anledning till glädje”, säger Jeanette Åkerlund.
”Jag vill inte att Ebbas namn bara ska förknippas med den fruktansvärda dagen, utan också ge anledning till glädje”, säger Jeanette Åkerlund.Foto:My Matson

 

Jeanette Åkerlund återkommer flera gånger under intervjun till sin dotter och hennes drivkrafter. Hon var ambitiös i skolan, dansade, spelade piano, gitarr och basket. En av årets stipendiater gjorde bland annat ett eget konståkningsprogram till Ebba Åkerlunds favoritlåt, ”Himlen är oskyldigt blå” av Ted Gärdestad, som ett tack för bidraget från stiftelsen. En tidigare stipendiat från 2019 skapade elektronisk musik ihop med stiftelsens hedersambassadör Janne Schaffer, som släpptes i år på årsdagen till förmån för Ebbas Änglar.

”Det har varit väldigt viktigt för mig att hitta någonting som jag tycker är meningsfullt och som ger glädje. Det är klart att jag fortfarande mår dåligt, det kommer jag nog att göra resten av livet. Jag kommer ju alltid att sakna henne. Men hon skulle aldrig begära att jag satt och sörjde henne och kröp ihop i det här. Utan snarare pusha på för att jag skulle hitta något roligt att göra. Jag vill inte att Ebbas namn bara ska förknippas med den fruktansvärda dagen, utan också ge anledning till glädje, vilket det i dag gör för de barn vi har möjlighet att hjälpa ett steg närmare sin dröm.”

Innehåll från VertivAnnons

Monteringsfärdiga datacenter ger ökad kostnadseffektivitet

En ökande efterfrågan på molntjänster, högupplöst streaming och andra digitala tjänster innebär en snabb utbyggnad av datacenter. Det stärker trenden att effektivisera byggen av datacenter med monteringsfärdiga moduler.

Datacenter som konstrueras med monteringsfärdiga (prefabricerade) moduler innebär kortare byggprojekt med mindre arbetsinsatser och lägre kostnader. Det leder till lägre totala kostnader och kortare tid till återbetalning av investeringar. Dessutom kan modulär design bidra till väsentligt lägre utrymmeskrav.

En undersökning av 228 företag utförd av Omnia visar att 52 procent redan använder monteringsfärdiga moduler för sina datacenter och att hela 99 procent planerar att göra det i framtiden.

Lokal anpassning behövs

Arbetssättet med monteringsfärdiga moduler bygger på standardisering, vilket underlättar återupprepning av byggprocesser. Men kraven på datacenter varierar mellan olika geografiska marknader, vilket betyder att det krävs lokala anpassningar av grundläggande design. I praktiken innebär ”localization” att standarddesign anpassas till viss del för att passa olika marknader. Det handlar till exempel om anpassning till byggpraxis, standarder och lagstiftning.

Läs mer om XR app här

För Norden finns starka krav på hållbarhet, inte minst vad gäller energiförbrukning för datacenter. Det handlar bland annat om lösningar för att återvinna värme som genereras i datacenter och använda den för uppvärmning av bostäder. Även användning av hållbara material och arbetsmetoder är viktiga.

För att underlätta användningen av monteringsfärdiga moduler har Vertiv lanserat Vertiv™ XR App. Appen bjuder på virtuella verktyg, som förstärkt verklighet (AR), för att undersöka hur våra produkter kan användas, vilket inkluderar monteringsfärdiga moduler. Det underlättar planering av datacenterbyggen, eftersom det går att se hur olika lösningar ter sig fysiskt i de tänkta miljöerna och att undersöka hur ett planerat datacenter understödjer behov av IT-kapacitet.

Whitepaper to modular solutions

Fakta om Vertiv™ XR App
En app för att utforska och planera byggen av datacenter med hjälp av virtuell och förstärkt verklighet, vilket inkluderar användning av monteringsfärdiga moduler. Appen gör det möjligt att undersöka olika designidéer. Den visar hur ett bygge kommer att te sig fysiskt och även hur det kommer att uppfylla behov av IT-kapacitet.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera