1515
Annons

Ebba Busch Thor vill att alliansen lägger gemensam budget

Kristdemokraterna vill att allianspartierna lägger ett gemensamt budgetförslag i riksdagen som ska ställas mot förslaget från övergångsregeringen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.Foto:Claudio Bresciani/TT

"Kristdemokraternas hållning i det läge som vi nu går in i, med en budgetprocess, är att vi bör gå fram med en gemensam alliansbudget, och söka stöd i kammaren för att få igenom en alliansbudget och en politik som vi tror är det bästa för Sverige", säger partiledaren Ebba Busch Thor till Ekot.

Kristdemokraterna blir därmed först ut bland allianspartierna med att ta offentlig ställning i budgetfrågan.

"Det här har ju varit Kristdemokraternas grundhållning under flera års tid, och nu har vi ett speciellt läge med en övergångsregering. Men riksdagen är ju inte någon övergångsriksdag, och då bör man också ha en chans att votera skarpt om vad man tycker är den bästa politiken, vilken budget som vore bäst för Sverige", säger Ebba Busch Thor.

Under tiden fortsätter Stefan Löfven med sina sonderingssamtal för att försöka bilda en ny regering. Liberalernas partiledare Jan Björklund träffade honom i Sagerska huset under förmiddagen.

"Jag kommenterar inte innehållet. Det är Stefan Löfven som har talmannens sonderingsuppdrag", sade Björklund till Aftonbladet när han lämnade mötet.

Löfven hade redan i förra veckan enskilda samtal med samtliga partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I måndags uppgav S-ledaren att han under veckan skulle träffa samma partiledare en gång till.

Även Centerledaren Annie Lööf träffade Löfven under förmiddagen. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är inbjuden till samtal i eftermiddag.

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått en inbjudan från Löfven. Han befinner sig för närvarande på resande fot.

S-ledaren har till måndag på sig att sondera terrängen för en ny regering. Han ska då avlägga en slutrapport till riksdagens talman.

Löfven bedömde i måndags att läget i diskussionerna är låst.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?