1515
Annons

Ebba Busch kallas till förhör i infekterade hustvisten

KD:s partiledare Ebba Busch kallas till förhör angående det förtal som hon anklagas för i samband med den infekterade hustvisten i Uppsala.

”Den här utgången att hon delges misstanke tror jag att hon har räknat med”, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Ebba Busch.
Ebba Busch.Foto:Carl-Olof Zimmerman/TT

Överåklagare Anders Jakobsson säger till Ekot i Sveriges Radio att Ebba Busch kommer att delges misstanke om brott inför förhöret, som ska hållas den 28 maj.

Anklagelserna gäller ett inlägg på sociala medier som Ebba Busch publicerade i februari, där hon gav sin bild av hustvisten i Uppsala men även pekade ut den 81-årige hussäljarens ombud som brottslig.

Men åklagarens beslut att kalla Ebba Busch till förhör kommer inte som någon överraskning, enligt partiledarens advokat Thomas Olsson

”Ebba Busch har förståelse för att åklagaren behöver höra båda sidor av saken innan han fattar något beslut och hon uppskattar att hon kommer få lämna sin version av det här händelseförloppet”, säger han till Aftonbladet.

Ebba Busch tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse i och med inlägget.

”Hon har haft för avsikt att diskutera det här ombudets lämplighet, mot bakgrund av de omständigheter som är allmänt kända.”

Statsvetaren Jenny Madestam anser att hela historien kring hustvisten är politiskt känslig men att Ebba Busch ändå räknat med att det här skulle kunna bli utfallet.

”Sannolikt är det också någonting som hon och hennes medarbetare har diskuterat hur man ska förhålla sig till.”

Att Ebba Busch skulle ta en timeout som partiledare för KD för att tvisten tar för mycket fokus från partiets politik tror Madestam inte är aktuellt.

”Men det är klart att det beror också på hur hennes parti reagerar. Är det så att det börjar diskuteras internt på ett mer kritiskt vis så måste eventuellt en sådan diskussion tas.”

Däremot skulle det vara ett helt annat läge om åtal skulle väckas.

”Då är det en annan femma. Då tror jag definitivt att det här med timeout till exempel kan bli aktuellt”, säger Jenny Madestam.

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera