E-handeln steg med 14 procent i januari

Postnords senaste e-barometer visar att konsumtionen på nätet var upp med cirka 14 procent under januari. Varje person köpte i genomsnitt cirka 2,3 varor för 2 000 kronor.

Antalet som handlade via nätet uppgick till 67 procent av befolkningen.

Särskilt sugna var konsumenterna på livsmedel som stod för elva procent av alla inköp, att jämföra med fem procent för samma period året innan. Mest köpta var hursomhelst kläder (33 procent), följt av media och skönhetsprodukter med 28 procent vardera.

Svenskarna har också i allt högre grad börjat e-shoppa via mobilen. Numera görs 39 procent av köpen genom den bärbara enheten (24), enligt Postnord.

”Kvinnor handlar oftare med mobilen än vad män gör, framförallt kvinnor mellan 18-29 år, där närmare 60 procent gjort minst ett köp med mobilen under månaden”, står det i rapporten.

E-handeln sträcker sig dock inte bara till Sverige, utan även utomlands. Under januari valde var femte svensk att köpa något genom en utländsk e-handelssajt. Mest populära var kinesiska e-handelssajter som stod för 30 procent av köpen, följt av brittiska och tyska med 28 procent respektive 22 procent.

Antalet returnerade varor låg på tio procent. De som returnerade mest var kvinnor i åldrarna 30-49.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?