Annons

E-handeln mot nytt rekord

Readagen Black Friday slår nytt rekord när det gäller e-handel i Sverige. Dagen har blivit etablerad hos nätbutikerna och kunderna sitter uppe och väntar vid tolvslaget.

Bild:TT

Black Friday har kommit att bli den starkaste dagen för e-handeln i Sverige.

"Det är den enskilt starkaste dagen. De dagarna som är starkast är den här dagen och under julperioden. Förra året var det här den starkaste dagen så det kommer det förmodligen att vara i år också, säger Daniel Larsson, vice vd för Dibs, som hjälper företag med betalningar på nätet."

Dibs sitter, enligt Daniel Larsson, med mer än hälften av transaktionerna i e-handeln i Sverige. Tillsammans med jämförelsesajten Prisjakt har man analyserat årets Black Friday-handel. I år ökade de enskilda inköpen med 21 procent jämfört med samma dag i fjol.

Siffrorna är ännu inte sammanställda, men Daniel Larsson bedömer att det kan ha handlats för runt en miljard kronor under dygnet hos deras företagskunder. Dygnet innan handlade det om 300 miljoner kronor.

"Det som är tydligt nu är att konsumenterna är mycket mer förberedda på den här dagen. De första tre timmarna var det den överlägset största ökningen, och även tidigt på morgonen."

Han tycker det är uppenbart att handlarnas budskap har nått ut.

"Kampanjerna har startat direkt vid tolvslaget och konsumenterna har suttit och väntat."

Utvecklingen med Black Friday har gått relativt snabbt i Sverige.

"För tre år sedan startade det med några få e-handlare och det har vuxit. Nu tror jag att det nästan inte är någon som inte är med, säger Daniel Larsson och lägger till att i år har rean på allvar slagit igenom i den fysiska handeln."

Den ursprungliga tanken med Black Friday är enkel.

"Man vill starta julhandeln tidigare."

Framför allt handlar svenskarna kläder och elektronik under readagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?