1515
Annons

E-handeln i Sverige väntas växa 14 procent i år

Tillväxten inom den svenska e-handeln väntas landa på 14 procent i år, enligt Ehandel.se Analytics.

Prognosen släpps i det månatliga analysbrevet och inför det viktigaste e-handelskvartalet, det fjärde med innehåll av bland annat Singles Day, Black Friday och julen.

Samtidigt konstateras det att intäkterna under det tredje kvartalet var upp 16 procent, efter att ha fått fart i september. Antalet order och besök var upp 13 procent respektive 19 procent för samma kvartal.


Aktieprofilen gick i tidig pension tack vare börsras

Hans mål var att bli miljonär före sin 30-årsdag och gå i pension före 40-årsdagen.

Båda målen infriades och i dag är det 4,5 år sedan aktieprofilen och författaren gjorde sin ”exit” från arbetsmarknaden. För den som vill göra samma resa är dagens börsklimat extra gynnsamt, menar han.

”Jag hade inte kunnat bli miljonär så fort om inte finanskrisen kommit”, säger han.

Helena Svensson, känd som ”Miljonärmamman”, har skruvat på sitt mål om att gå i tidig pension men försöker lägga mer pengar på börsen i dag än för ett år sedan.

”Jag följer min strategi och låter portföljen vara. Ingen vet när botten är nådd”.

Här tipsar de båda börsprofilerna hur du kan leva på börsen trots – eller tack vare – vårens nedgång.

”Miljonärmamman” Helena Svensson.
”Miljonärmamman” Helena Svensson.

Helena Svensson förser sina 12.800 Instagram-följare med inspiration och spartips under namnet ”Miljonärmamman”. Mitt under brinnande finnanskris 2008 köpte hon sina första aktier. 

Hon hade inspirerats av börsveteranen Per H Börjessons bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”. Lönen från extrajobbet på Ica lades på börsen och Helena Svensson började bygga upp sin egen portfölj. Strategin var från början att satsa på högutdelande aktier för att så småningom enbart kunna försörja sig på utdelningar. Att bolagen går med vinst, har vettig omsättnings- och marginalutveckling och gärna är lågt värderade har också varit vägledande i valet av aktier.

”Det är drömtrean men svåra aktier att hitta. Om de två första är uppfyllda så har bolaget ofta en hög värdering. Men det är sånt jag gärna tittar efter”, säger hon.

I fjol gick portflöjen, med stora stabila värdebolag och breda fonder, upp över 50 procent. I år är den istället ner 25 procent. Målet att gå i tidig pension har också justerats. 

Men det är inte de mörka börsmolnen som ligger bakom de nya utsikterna, snarare ett jobbyte. Vid årsskiftet bytte Helena Svensson tjänst och jobbar i dag som kommunikatör för Spiltan Invest och samme Per H Börjesson, vd för investmentbolaget, som öppnade dörren för henne till börsvärlden för 15 år sedan. 

Helena Svensson har skapat sig en profil som ”Miljonärmamman” på Instagram där hon har nästan 13.000 följare.
Helena Svensson har skapat sig en profil som ”Miljonärmamman” på Instagram där hon har nästan 13.000 följare.Foto:Amanda Lindgren

”Nu är det så roligt att jobba, så i dag är det mer ekonomisk trygghet jag strävar efter. Det är väl alltid fint att känna att man har den möjligheten att kunna leva på sin portfölj, men det handlar inte om någon sofflocks-dröm.”

Att börsen är ner nära 30 procent i år oroar inte särskilt. 

”Jag började spara mitt i finanskrisen, det var inte roligare rubriker då. Då trodde man att hela det finansiella systemet skulle implodera. Nu går det lite lugnare till, även om läget självklart är utmanande. Det är inte roligt när det går ner, men det är inget som jag är särskilt orolig för. Jag följer min strategi som vanligt, månadssparar och återinvesterar utdelningarna och är jättelångsiktig, flera decennier. Men jag loggar in mindre än annars, just för att det inte är kul att titta på. Varför ska jag titta på det där, det får blöda som det vill.”

Till skillnad från rekordåret 2021, då de flesta bolag var högt värderade, försöker hon att hitta ytterligare ”en slant här och var” att lägga på börsen. Men om det är rea vet hon inte.

”Det är som Buffett (amerikanska affärsmannen Warren Buffett, red anmärkning) säger om hamburgarna, om de går ner i pris och du har tänkt köpa mer för framtiden, då är det ju bara bra att de går ner i pris. Det är så jag försöker tänka. Men det har inte varit någon uttalad strategi att öka i något speciellt, får jag en extra slant över så sätter jag in den och försöker göra det mer nu än under uppgångstiden. Men om det är rea, det vet vi inte, det kan gå ner 30 procent till.”

Bloggprofilen och författaren till boken ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40” klev in på börsen strax före finanskrisen med mål att bli miljonär före sin 30-årsdag. När raset kom 2008 hade han sparat ihop 500.000 kronor i sin portfölj. För att stävja nedgången lade han in uppemot 20.000 kronor varje månad. Pengar som åts upp av fallet men som gjorde att det totala värdet på portföljen låg still. Strategin lönade sig.

”Hade börsen bara tuggat på runt 6-7 procent om året hade det tagit mycket längre tid för mig att komma upp till miljonen, jämfört med när börsen gick ner 50 procent. Då kunde jag stoppa in ett par hundra tusen från lönen det året. Sen när uppgången kom 2009 gick det rätt fort.”

I dag har portföljen svällt till drygt 11 miljoner och det har gått fyra och ett halvt år sedan ”Miljonär innan 30”-profilen, som vill förbli anonym, sade upp sig från jobbet som projektledare i Stockholm. Årets nedgång har inneburit en värdeminskning på omkring 2 miljoner kronor och nu finns inte längre några sparade pengar att parera nedgången med. Men för den som har tänkt tanken att göra samma resa är dagens börsklimat ett utmärkt läge, menar bloggprofilen.

”Stoppar jag in 10.000 nu gör det inte så stor skillnad. Men för en person som kan spara ihop några hundra tusen genom att sänka sina kostnader eller ta extra timmar på jobbet , då tror jag att det är ett jättebra läge att gå in på börsen nu.”

Men precis som Helena Svensson påpekar är det svårt att sia om när botten är nådd. Därför bör du månadsspara, snarare än att lägga in en klumpsumma, menar han.

”Om du sparar varje månad under lång tid, då kan det till och med vara en fördel om botten kommer om ytterligare ett år, så man hinner får in ännu mer pengar till attraktiva värderingar.” 

Två av de största innehaven i portföljen är investmentbolagen Investor och Industrivärden. Även Telia finns med samt indexfonder med fokus på globala tillväxtmarknader, innehav som har bromsat upp vårens nedgång i portföljen som är ner omkring 15 procent. Få nya aktier plockas in men under våren har bloggprofilen börjat investera i fastighetsbolaget Diös.

”Det är en aktie som jag har prioriterat att köpa här på slutet och som jag gärna skulle vikta upp lite grann. Men eftersom jag inte lägger in något nytt sparande utan bara återinvesterar utdelningar går det ganska långsamt att vikta upp en aktie.”

”Miljonär innan 30” tipsar nybörjaren att titta brett, inte försöka pricka in raketer. Börsens genomsnittliga avkastning räcker långt, det har historien visat. Men eftersom målet är att leva på utdelningar livet ut har fokus legat på just utdelande bolag kombinerat med breda indexfonder. 

”Mitt grundsparande är egentligen baserat på indexfonder och stabila utdelande bolag. Sen ibland, om jag sparat lite extra, har jag gått in i en något mer högriskaktie. Jag tror ändå att den som vill spara ihop ett bra kapital och kan acceptera att det tar tid, den ska inte behöva jaga aktier som ser väldigt nedtryckta ut just nu och som kan studsa upp. Mitt tips är istället att satsa på till exempel investmentbolag som har en historiskt bra rabatt nu, som Investor och Industrivärden och kanske sprida sparandet på lite globala indexfonder. Räkna med 8-10 procent i ränta på ränta i många år snarare än att försöka pricka botten i SBB”. 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?