E-handel splittrar branschen

Lågpriskedjan Jula började i våras på nytt med e-handel efter ett mer än fem år långt uppehåll.
Och nästa år planerar Dollarstore att starta försäljning via webben.

HAR ÖPPNAT NÄTBUTIK. Joachim Frykberg, vd för Jula.
HAR ÖPPNAT NÄTBUTIK. Joachim Frykberg, vd för Jula.Bild:Evelina Carborn

Av de största lågpriskedjorna är det bara Clas Ohlson och Jula som i dag har e-handel.

”Jula var ju ett postorderföretag från början så vi körde i gång med beställningar på nätet runt millennieskiftet när webbsidor började komma, men i början kom beställningarna ändå mest per telefon, fax och brev”, säger Julas vd Joachim Frykberg.

2011 gjorde Jula ett uppehåll med e-handeln för att koncentrera sig på varuhusutbyggnaden, men i år gör företaget comeback inom webbhandel i de tre länder där man har varuhus, Sverige, Norge och Polen.

”Vi har jobbat med att digitalisera verksamheten för kundkommunikation, jobbat igenom appar och systemen för att hantera e-handel. Vi har också gjort ganska stora investeringar i logistik så det är en bra tid för oss att lansera e-handel igen”, säger Joachim Frykberg.

Han berättar att det är stora skillnader jämfört med företagets tidigare e-handel.

”Kunden ska ha samma upplevelse oavsett om man går in från datorn eller mobilen. Alla produkter som vi har i varuhusen ska vara till försäljning via webben. Hela förfarandet bakom har också ändrats.”

Jula har nu click and collect, det vill säga att kunder beställer varor på nätet och sedan hämtar dem i butik, på försök i fyra varuhus. Tanken är att det framöver ska finnas som leveranssätt vid sidan av hemleverans och att hämta på uthämtningsställe.

Dollarstore planerar att starta e-handel nästa sommar. Affärsidén är, enligt ägaren Peter Ahlberg, att sälja till marknadens lägsta priser, och webbhandeln inriktas på produkter inom sport, fritid, och skönhet samt leksaker.

”Vi startar med små trippande steg, som vi gjorde när vi etablerade Dollarstore”, kommenterar Peter Ahlberg via mejl.

”Bekymret vi ser är hem-leveranserna, och innan vi lämnar ut vårt varumärke till tredje part och lovar kunden för mycket vill jag först ha torrt på fötterna.”

Han tillägger att han själv länge har varit skeptisk till beställningar på nätet.

”Jag har sett det hela lite som uppblåst postorder på steroider.”

”På senare tid har många onlinebolag börjat visa lönsamhet, så nu känner vi att det är dags. Men inledningsvis kommer vi att vara extremt försiktiga.”

Rusta har i dagsläget inga planer på att starta e-handel.

”Vi har för tillfället uteslutit fullskalig e-handel eftersom vårt låga pris bland annat bygger på att kunden själv sköter en del av logistiken”, säger Rustas vd Göran Westerberg.

”Handelns ekonomiska råds senaste studie visar av det skälet även att det inte är självklart att e-handel kommer att slå igenom i lågprissegmentet på samma sätt som det har gjort i andra branscher, som kläder. Vi avvaktar därför, men följer utvecklingen noga.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Så möter du de nya utmaningarna inom retail supply chain

Leveranskedjan inom retail har aldrig varit mer oförutsägbar. Under pandemin har både handlare och leverantörer tvingats anpassa sig till en ny ekonomisk verklighet, snabbt innovera och etablera nya processer över praktiskt taget en natt. Att ha tillgång till rätt data för att kunna fatta rätt beslut har blivit affärskritiskt för företag som nu måste förbereda sig för en osäker framtid. 

Många branscher står inför en ny verklighet. Inom retail är många utmaningar kopplade till leveranskedjan och hur man kan möta snabbföränderliga behov. För att kunna förbereda sin verksamhet inför olika typer av scenarion behöver företag börja förlita sig på data istället för magkänsla, förklarar Fredrik Göransson, Head of Sales Engineering Nordics på Snowflake.

– Data är det bästa sättet att rationellt kunna möta de här utmaningarna och komma framåt. Istället för att gå på känsla kan data visa vart man behöver fokusera insatser, pengar och energi. Genom att arbeta strukturerat med sin data får man en möjlighet att lyckas och gå starkare ur den här krisen. 

Inom retail står företag inför fyra huvudsakliga utmaningar kopplat till leveranskedjan. Utmaningar som kan kan mötas genom rätt hantering av data. 

Hämta guiden: Så kan ditt företag börja använda granulär retail-data.  

1. Överfyllda lager och svinn

I början av året rapporterades det att en femtedel, eller 88 miljoner ton, av all mat som produceras per år i Europa slängs. Ofta fastnar leverantörer i balansgången mellan svinn och tillgänglighet. De har för mycket produkt och drar därför tillbaka delar av utbudet vilket gör att de sedan har för lite för att kunna möta behoven. Istället för att ständigt väga mellan överflöd och brist kan man genom data lyckas säkerställa att man har rätt produkter på plats, vid rätt tidpunkt. 

– Lösningen ligger i att analysera historisk data i kombination med omvärldsfaktorer för att bättre förutse ett framtida behov. Det kan vara allt från väder till händelser i världen som man vill  korrelera till detta, säger Fredrik Göransson. 

2. För lite information för att kunna fatta rätt beslut

Leverantörer och handlare behöver fatta ett stort antal beslut när de lanserar produkter. Vilka butiker ska de skicka produkter till? Kommer vissa storlekar, färger eller smaker fungera bättre i en viss region eller vid en viss tidpunkt på året? De besluten kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust men handlare saknar ofta insikter i granulär data som kan hjälpa till vid viktiga val. 

– Här får man en stor fördel med Snowflake-plattformens skalbarhet. Den kan hantera stora mängder data på samma sätt. Tidigare, i traditionella analysmiljöer har man varit tvungen att välja vilken data man ska analysera medan man nu, med större mängder data, kan kombinera data från olika källor för ännu mer informerade beslut. Detta kan man nu göra i en sammanhållen miljö, utan att behöva göra avkall på prestanda och skalbarhet. 

3. Bristfälliga förberedelser för oförutsedda händelser

Som vi har kunnat se det senaste året så kan ekonomiska svackor och kriser uppstå utan förvarning. Dessa kan innebära överlevnad eller undergång för handlare och leverantörer inom alla industrier. Historisk data och prognoser erbjuder lite eller ingen hjälp under dessa perioder. 

– Här handlar det om att ha en flexibilitet och agilitet i verktygen man använder. För analytiker och beslutsfattare innebär det att de snabbt kan ställa om från en modell till en annan, testa nya analyser och anpassa sig efter marknaden när den förändras. 

4. Bristande information mellan handlare och leverantör

Informationsflödet inom lagersaldon och försäljning går oftast bara åt ett håll; från handlare till leverantör. Leverantörer ger i sin tur retailers service level-rapporter kring vad som levererats men dessa visar inte påverkan mot konsumenterna och förbättrar inte tillgängligheten ute på hyllorna.  

– Traditionellt har det varit svårt att dela data mellan företag. Man har olika API:er men skickar ofta även information över mejl och liknande. När man istället enkelt kan dela data mellan både olika företag, och individer inom samma företag skapar det nya möjligheter att lyckas få ett uppdaterat informationsflöde från A till Ö snabbt. Med Snowflakes data sharing-funktion kan man se till att alla partners i leveranskedjan har rätt information och ge leverantörerna möjlighet att själva arbeta med data så att de kan agera, och reagera på rätt sätt.

Utmaningar inför Black Friday

Samma typ av förberedelser som krävs för de nya utmaningarna kan även appliceras på återkommande handelsevent som exempelvis den stundande retail-högtiden Black Friday, säger Fredrik Göransson. 

– Black Friday är ett nära på unikt event för många företag och en stående förmåga att processa data i den skala som Black Friday kräver är väldigt kostsamt. Här är en molnbaserad on-demand-lösning som Snowflake erbjuder extra fördelaktig. Det gör att man kan möta behovet utan att behöva fastna med extra kostnader. Med en molnbaserad lösning är företag bättre rustade vare sig det gäller Black Friday eller större världshändelser, avslutar han. 

Här kan du läsa mer om hur Snowflakes plattform kan hjälpa ditt företag att konsolidera alla era datakällor i en gemensam vy, skapa insikter och fatta bättre beslut.  

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?