Annons

Dystra utsikter för Macron i senatsval

Republikanerna ser ut att bli vinnare i dagens val till senaten i Frankrike. Landet kan möjligtvis också få sin första romska senator. Men för presidentens parti ser det inte så ljust ut.

Bild:TT

Det ökade missnöjet med Frankrikes president Emmanuel Macrons ledarskap kommer med stor sannolikhet att spegla resultaten i söndagens senatsval. Valet gäller hälften av platserna i parlamentets överhus, senaten.

Opinionsundersökningar indikerar att konservativa Republikanerna kommer att förstärka sin dominans över kammarens 348 platser. Macrons mittenparti La République en marche (LREM) kommer behöva söka allierade i senaten bland republikaner och socialister som står mer mot mitten.

Senatorerna väljs inte av allmänheten utan av omkring 75 000 valda ämbetsmän som borgmästare, lagstiftare, regionala och lokala borgarråd. Resultaten väntas komma på söndagskvällen.

Då står det också klart om Frankrike får sin första romska senator, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Anina Ciuciu är en 27-årig juriststudent som kom till Frankrike från Rumänien som sjuåring med sin familj. De nekades asyl och levde som tiggare, men en lärare tog familjen under sina vingar och hjälpte Anina Ciuciu och hennes syster att få en utbildning.

"Det vore historiskt för en ung fransk kvinna med romskt ursprung att bli vald, speciellt till senaten som främst består av män och där medelåldern är 64", säger Ciuciu till AFP.

Ciuciu kandiderar på en liten vänsterlista kallad Notre Avenir (Vår Framtid). Hennes chanser att bli "sénatrice" är relativt små.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?