1515

Dystra siffror i USA: Ytterligare 6,6 miljoner arbetslösa

Efter ytterligare en chocknotering på torsdagen har nu totalt 16,8 miljoner amerikaner förlorat sina jobb bara under de senaste tre veckorna.

Arbetslösa och småföretagare sätter nu sitt hopp till Federal Reserve och politikerna, som producerar stödåtgärder på löpande band.

Foto:John Minchillo

Ytterligare 6,6 miljoner nya ansökningar om arbetslöshetsersättning inkom under föregående vecka i USA. Sammantaget innebär det att antalet arbetslösa ökat med hela 16,8 miljoner under de senaste tre veckorna.

Men trots den dystra statistiken steg det breda indexet S&P 500 med 1 procent i den tidiga handeln på skärtorsdagen. 

Investerare tycktes fokusera på förmiddagens besked om ytterligare stödåtgärder från Federal Reserve. Centralbanken meddelade att man sjösätter flera nya program som syftar till att hjälpa små och medelstora bolag, men även städer och delstater. Totalt handlar det om upp till 2.300 miljarder dollar i lån.

”Feds uppgift är att ge så mycket stöd och stabilitet som vi kan under den här perioden med begränsad ekonomisk aktivitet och vårt agerande i dag kommer bidra till att återhämtningen blir så kraftfull som möjligt”, sade Fed-chefen Jerome Powell i ett uttalande.

Just de små och medelstora bolagen är i fokus även för Vita huset och kongressen. Företagare har drabbats extra hårt i och med de statliga nedstängningarna. 

President Trumps ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, sa i veckan att han tror att USA kommer att vara redo att öppnas upp igen inom fyra till åtta veckor. Men oavsett när det blir tycks politikerna inse att många företag behöver mer stöd för att uthärda. 

Likt hur det ser ut med permitteringsstödet i Sverige har det varit rusning efter de förmånliga lån som amerikanska staten erbjuder bolag med färre än 500 anställda – lån som omvandlas till bidrag om bolagen behåller eller återanställer sina anställda.

Kongressen och Vita huset vill därför utöka stödfonden som lånen tas ifrån. Det handlar om 250 miljarder dollar utöver de 350 miljarder dollar som utlovades initialt. Planen har varit att förslaget skulle antas redan på skärtorsdagen i senaten. 

Men precis som under förhandlingarna om det senaste räddningspaketet rapporteras det om oenighet mellan partierna. Vid den här tidningens pressläggning var det oklart om något beslut fattades på torsdagen. 

”Jag tror inte att någon för två veckor sedan kunde föreställa sig att vi skulle behöva agera så här snabbt för att utöka stödpaketet”, säger demokraten Jared Huffman till Wall Street Journal. 

”Alla har antagit att vi skulle jobba på ett nytt bredare paket, inklusive infrastruktur. Men den här krisen är betydligt mer akut än vad vi tidigare har trott.”

Politikerna har även vidtagit en hel del åtgärder för att hjälpa dem som blir av med jobbet. I det nyligen antagna räddningspaketet, ”Cares Act”, ingår förutom direkt ekonomiskt stöd till samtliga hushåll även utökad arbetslöshetsersättning. 

Vid sidan av delstaternas ordinarie ersättning har arbetslösa nu även rätt till motsvarande 6.000 kronor i veckan fram till slutet av juli. Det gäller även egenföretagare och anställda inom gig-ekonomin.

Analytiker menar dock att de ovanligt generösa villkoren kan bidra till att arbetslösheten i USA når nya höjder under kommande veckor. 

”Det har skapat incitament för vissa bolag att tillfälligt göra sig av med arbetskraft eftersom de vet att de anställda har full ekonomisk täckning under tiden verksamheten ligger nere”, skriver storbanken Bank Of Americas ekonomer i ett kundbrev. 

De påpekar att vissa låginkomsttagare till och med tjänar på att avskedas.

 

 

 


Innehåll från EurocardAnnons

Undvik onödig kvittohantering – spara upp till 100 arbetstimmar i månaden

Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.
Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Företag som använder sig av papperskvitton lägger nästan 14 minuter på att hantera ett enda utlägg. Med direkta digitala kvitton kan du sköta hanteringen på 90 sekunder – betydligt snabbare och säkrare.

Slipp onödigt arbete. Läs mer om Eurocards lösning Smarta kvitton 

En studie från Eurocard med 235 organisationer i Norden visar att företag lägger väldigt mycket tid på kvittohantering. De är också ofta omedvetna om den tid som anställda lägger ned på manuella processer för att hantera kvitton. Hälften av alla företag i studien använder sig dessutom av papperskvitton som den viktigaste delen av kvittoredovisningen.

– Med papperskvitton tar det nästan 14 minuter att hantera ett enda utlägg, från det att köpet görs tills det är bokfört. För ett företag som hanterar 500 papperskvitton i månaden motsvarar det upp till 115 arbetstimmar, säger Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Stor tidsbesparing med ny lösning

Men allt detta kan komma att ändras med direkta digitala kvitton, en lösning som relativt nyligen har introducerats på den nordiska marknaden. Den innebär att ett digitalt kvitto skickas direkt från handlaren till kundens mobiltelefon, där det matchas med rätt transaktion och sedan vidare till företagets utläggshanteringssystem. 

– Direkta digitala kvitton är en grundförutsättning för att ett företag ska kunna digitalisera hela sin kvittohantering. Studien visar också att företag som använder sig av direkta digitala kvitton kan hantera ett kvitto på under 1,5 minut, vilket då motsvarar cirka elva arbetstimmar för ett företag som hanterar 500 kvitton i månaden. Det är en tidsbesparing på 104 arbetstimmar, nästan 90 procent, jämfört med en helt manuell process, säger Gustavo Molano.

Färre fel och lägre kostnader

Hos Eurocard är direkta digitala kvitton en del av lösningen Smarta kvitton, som innebär att företag kan få ett digitalt kvitto, hela vägen från köp till bokföring. Redan i dag erbjuder ett antal handlare i Norden, bland annat taxiföretag, hotell och matvarukedjor Smarta kvitton.

– Smarta kvitton gör att både den som gör utlägget och den som godkänner det sparar tid. Dessutom innebär den helt digitala processen att inga kvitton förstörs eller försvinner. Det ger en kvittohantering med mycket färre fel och betydligt lägre administrationskostnader, säger Gustavo Molano.

Läs hela studien här 

 

 

 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?