1515

Dystra förväntningar hos småföretagarna

Småföretagen i landet drar ned på förväntningarna om konjunkturen. För andra året i rad pekar Småföretagsbarometern på en svalare ekonomi.

"Vi konstaterar att toppen i konjunkturen verkar ha passerats. De förväntningar som företagen hade förra året i den här mätningen har inte alls infriats", säger företagarekonomen Johan Kreicbergs på Swedbank, som tar fram barometern tillsammans med Företagarna och Sparbankerna.

Konjunkturindikatorn bygger på svar från 4.000 småföretag som uppskattat hur sysselsättning, orderingång och omsättning utvecklats.

När småföretagen spår utvecklingen för de närmaste tolv månaderna drar de ned på förväntningarna jämfört med tidigare.

"För många är orsaken till att de inte har lyckats expandera i den takt de trodde att de inte har fått tag i arbetskraft. Fyra av tio säger att de har tackat nej till order och beställningar, framför allt i byggbranschen, där sju av tio har fått tacka nej", säger Johan Kreicbergs.

Han tror att svårigheten att få tag i yrkesutbildad arbetskraft, kronförsvagningen och risk för osäkrare handelsklimat med hot om handelshinder dämpar småföretagens optimism.

Trots neddragna förväntningar och tecken på att toppen kan ha nåtts, så är konjunkturen fortfarande god. Sju av tio småföretagare tror att det finns tillväxtmöjligheter på lite längre sikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?