Annons

Dystert för Macron i franska lokalvalen

De gröna går framåt och president Emmanuel Macrons förhoppningar om lokal förankring ser inte ut att slå in. Det visar preliminära resultat från den andra omgången av Frankrikes kommunval.

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto:Charles Platiau

President Emmanuel Macrons parti La république en marche (LREM) existerade ännu inte när de senaste kommunvalen hölls 2014 och inför årets val var förhoppningen att vinna lokalt fotfäste. En förhoppning som i huvudsak tycks ha kommit på skam. Om de preliminära resultaten står sig kan LREM misslyckas med att vinna någon av landets tio största kommuner.

Ett litet glädjeämne var dock att premiärministern Édouard Philippe utsågs till borgmästare i nordfranska Le Havre, något Macron hyllade som en ”underbar seger”. Resultatet innebär dock inte att Philippe måste lämna sin post – Frankrikes grundlag tillåter honom att utse en ställföreträdande borgmästare så länge han sitter i regeringen.

Macron hade dock hoppats på tyngre priser än så. För bara ett år sedan fanns förväntningar om att vinna huvudstaden Paris, men där ser sittande överborgmästaren Anne Hidalgo från socialdemokratiska PS ut att bli omvald. Enligt tv-kanalen TF1:s vallokalsundersökning får Hidalgo 50,2 procent av rösterna.

Av de preliminära resultaten att döma ser De gröna ut att bli valets vinnare. Enligt vallokalsundersökningar ser partiet ut att ta kontroll över flera av landets största städer, som Lyon, Marseille och Bordeaux.

I sydfranska Perpignan vann enligt en vallokalsundersökning Nationell samlings kandidat borgmästarposten. Det är första gången nationalistpartiet lyckas vinna en stad med över 100.000 invånare.

Vi kommer kunna visa att vi klarar av att styra en stor stad, säger partiledaren Marine Le Pen.

Den första valomgången ägde rum den 15 mars, precis när dödssiffrorna under coronapandemin börjat skjuta i höjden, och markerades av rekordlågt deltagande. Bara runt 45 procent röstade, att jämföras med över 60 procent valet innan.

Den andra omgången skulle hållas den 22 mars men sköts upp när Frankrike stängde ned. När den på söndagen slutligen ägde rum föreföll det som att virusrädslan alltjämt satt i. Inrikesdepartementets siffror visar på än längre deltagande denna gång – bara 40,5 procent röstade.

Den enda regionen i landet som inte höll val under söndagen var Franska Guyana i Sydamerika där risken för smittspridning bedömdes vara för stor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?