ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dystert år efter attackerna

  • HÅRDA PRÖVNINGAR. 2016 blev ett svart år i Frankrikes historia. Terrorattentat, svag ekonomi och stor minskning av turister skapar ett tufft utgångsläge inför vårens presidentval. Foto: Louise Nordström

Vid ettårsdagen för terrorattentaten i Paris på söndagen kan Frankrike se tillbaka på ett år präglat av fler attentat, en svag ekonomi och en kraftig minskning av turismen.

Ett tufft utgångsläge, när kampanjandet inför vårens presidentval nu börjar ta fart.

Fredagen den 13 november 2015 går till historien som Frankrikes blodigaste dag sedan Andra världskriget. I en serie koordinerade attacker, planerade och genomförda av terrororganisationen IS, miste 130 människor livet. Många av dem var unga, som satt på uteserveringarna i 10:e och 11:e arrondissementet, eller såg konserten med Eagles of Death Metal på konsertlokalen Bataclan.

Ett år senare har livet i den franska huvudstaden till stor del återgått till det normala. Redan i våras öppnade restaurangerna som hade beskjutits. Nu är även renoveringen av Bataclan klar och konsertlokalen återinvigs på lördagskvällen, när den brittiske artisten Sting uppträder.

”Men händelsen har märkt folk i de här kvarteren. Livet har återgått till det vanliga, men sett till stämningen finns kanske lite mer allvar här än tidigare”, säger François Vauglin, borgmästare i Paris 11:e arrondissement i tidningen le Parisien.

I det kvarteret ligger både Bataclan och flera av restaurangerna som besköts ligger. Det är också här flera av ettårsdagens minnesstunder för attentatens offer hålls på söndagen. I närvaro av Paris borgmästare Anne Hildago och Frankrikes president François Hollande hålls en kort ceremoni på var och en av de sex attentatsplatserna. Då ska bland annat en informationsplakett avtäckas och en tyst minut hållas.

Men ceremonierna är inte bara ett sätt att minnas de fruktansvärda händelserna, som en man har gripits för och en annan nu har identifierats som den som planerat attackerna.

Lika mycket är minnesdagen ett tillfälle att se tillbaka på det gångna året. Ett svart år i Frankrikes historia, där ytterligare två dramatiska terrorattentat har inträffat. Ett där en präst halshöggs i byn Saint-Etienne-du Rouvray av två IS-anhängare. Ett annat där 84 människor blev ihjälkörda på kustorten Nice berömda promenadstråk Promenade des Anglais, efter att ha sett nationaldagsfyrverkerierna den 14 juli.

För turistnäringen har det varit ett prövningens år. Frankrike var med 84,5 miljoner besökare den främsta turistdestinationen 2015.

Bara under årets nio första månader har turismen backat med 7 procent. Innan året är slut kan branschen ha backat med 10 procent, lika mycket som under finanskrisen 2009, spår revisionsfirman KPMG, som inte tror på någon snabb återhämtning.

”De kommande 18 månaderna blir svåra”, stod det i en rapport som utkom i september.

Fotbolls-EM som hölls i Frankrike i somras har alltså inte bidragit till att locka fler turister. Värst drabbat av nedgången är Paris och medelhavsområdet Côte d’Azur, där Nice ligger, två grundpelare i turistnäringen, som tillsammans står för hälften av aktiviteten i branschen.

”Inget annat stort turistland har drabbats av tre attentat på rad, varav två direkt riktade mot turistorter”, säger Jean-Pierre Mas, ordförande för les Entreprises du voyage, reseföretagens intresseorganisation, i tidningen Libération.

Rädslan för attentat bidrar klart till att färre väljer att förlägga sin semester i Frankrike. Inte minst efter att USA:s utrikesdepartement utfärdade en resevarning i maj.

Men även rapporter om stöldligor som ger sig på turister har fått inte minst det växande antalet resenärer från Asien att välja andra destinationer. Hittills i år har antalet kinesiska turister minskat med över 25 procent, till 1,6 miljoner besökare, mot 2,2 miljoner för ett år sedan.

Färre turister börjar också sätta avtryck i handels- och arbetslöshetsstatistiken. Varuhuset Printemps i Paris rapporterar exempelvis en minskad omsättning på 10 procent under årets första nio månader. Samtidigt ökade antalet arbetslösa något i augusti, ett direkt resultat av attentaten enligt arbetsministeriet.

Turistnäringen stod i fjol för två miljoner jobb och en omsättning på knappt 1 700 miljarder kronor, vilket motsvarar 7 procent av landets BNP. Därför börjar den långvariga turistsvackan att oroa politikerna, som vill sätta in turistfrämjande åtgärder.

Oron stärks dessutom av att Insee, Frankrikes statistik- och ekonomibyrå, för en dryg vecka sedan presenterade siffror som visar att den tillväxten under tredje kvartalet inte har ökat i samma takt som planerat. Regeringens prognos för i år måste troligen sänkas från 1,5 procents tillväxt till högst 1,3 procent.

Till årets stora händelser kan även läggas den nyligen genomförda tömningen av migrantlägret i staden Calais, samt det undantagstillstånd som fortfarande råder inom Frankrikes gränser.

När Frankrike snart lägger detta intensiva år bakom sig är det mindre än ett halvår kvar till presidentvalet som hålls den 23 april och 7 maj nästa år. Men redan nu är kampanjandet i full gång.

Hos högern, där les Républicains är det dominerande partiet, har till exempel två av tre primärvalsdebatter sänts i tv. Den 20 och 27 november avgörs vem som blir högerns kandidat. Hos regeringspartiet Parti Socialiste väljs presidentkandidaten först i januari – och ännu har sittande presidenten François Hollande inte meddelat om han tänker delta.

Helt klart är i alla fall att utmanaren Marine le Pen från det högerextrema partiet Front National ställer upp. Hon stödde Donald Trump i USA och enligt flera bedömare kan hans seger i USA ge hennes parti vind i seglen.

Som enda klara kandidat till det franska presidentvalet är det i alla fall inte otänkbart att hon redan under rapporteringen från söndagens minnesceremonier försöker plocka politiska poäng.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies